Ændring af barnets bopælsadresse

Ændring af barnets bopælsadresse – læs om regler år 2021

Vil du vide mere om ændring af barnets bopæl? I denne artikel kan du få svar på spørgsmål om, hvordan flytter jeg mit barns adresse og generelt få svar på spørgsmål om flytning af barns adresse. 

Derudover kan du læse om, hvordan folkeregisteret gør, og hvad forældrene skal gøre, hvis de ikke er enige om, hvem der skal have barnets bopæl og dermed være bopælsforælder.

Du kan læse om alle reglerne herunder.

Hvis du har brug for mere hjælp, kan du downloade vores e-bog “Samvær, forælder rettigheder og bidrag” eller få personlig juridisk rådgivning fra en jurist til en god pris, som du kender på forhånd.

 

LÆS MERE OM VORES JURIDISKE RÅDGIVNING HER

 

Ændring af barnets bopælsadresse

Ændring af barnets bopælsadresse sker via folkeregistret og kommunen. Men måske tænker du så: “Hvordan flytter jeg mit barns adresse?”. 

Svaret på flytning af barns adresse findes i CPR-loven og hos folkeregisteret. Det kan du læse mere om længere nede i denne artikel.

Husk også at være opmærksom på reglerne om varslingspligten. Efter forældreansvarslovens § 18 skal enhver af forældrene varsle flytningen senest 6 uger i forvejen. Dette skal som udgangspunkt ske skriftligt.

Du kan læse mere om reglerne for varslingspligten og flytningen i vores artikel om flytning af børn med fælles forældremyndighed.

Hvis du allerede har styr på reglerne for varslingspligten og risikoen for at miste barnets bopæl og i værste fald også forældremyndighed, så kan du læse mere om CPR-loven og ændring af barnets bopælsadresse herunder.

CPR-loven og barnets bopæl

Ifølge CPR-loven skal barnet have registreret bopæl der, hvor barnet opholder sig mest. Den forælder, hvor barnet har folkeregisteradresse, er også det, man kalder for bopælsforælder.

Bopælsforælderen får også de rettigheder og ydelser, som følger med fx ret til at bestemme de mest almindelige dagligsdagsemner samt få udbetalt børneydelse (børnechecken). Der kan ligeledes være en økonomisk fordel ved at have barnet boende, da boligstøtten/boligtilskuddet kan blive højere.

Det er folkeregisteret (borgerservice ved kommunen), der skal vurdere, hvor barnet opholder sig mest.

Hvordan vurderer folkeregisteret barnets bopæl?

Hvordan finder folkeregisteret så ud af, hvor barnet opholder sig mest?

Normalt kigger folkeregisteret på, hvad I har af aftaler. Hvis I har lavet en skriftlig samværsaftale, som I begge har underskrevet, hvor barnet fx opholder sig 6 dage hos far og 8 dage hos mor, så vil folkeregisteret normalt vurdere, at barnet skal have bopæl hos moderen.

Hvis der ikke er nogen samværsaftale, vil folkeregisteret forsøge at vurdere det ud fra de seneste 2 måneder fra anmodningen om ændring af barnets adresse. Folkeregistret vurderer det ud fra, hvor barnet bevisligt har opholdt sig mest (sovet og har sine ejendele), eller i forhold til, hvor det er tilstrækkeligt sandsynliggjort, at barnet i fremtiden vil opholde sig. 

Hvis barnet opholder sig lige lang tid hos hver forælder (kaldes også deleordning eller 7/7-ordning), skal forældrene selv blive enige om, hvor barnet skal have bopæl og dermed også hvem, der skal være bopælsforælderen.

Det kan dog selvfølgelig være lettere sagt end gjort.

Husk, at du kan få flere gode råd om samvær og lignende i vores e-bog “Samvær, forælder rettigheder og bidrag“.

LÆS MERE OM E-BOGEN “SAMVÆR, FORÆLDER RETTIGHEDER OG BIDRAG” HER

 

Ændring af barnets bopælsadresse ved uenighed

Hvis I ikke kan blive enige om barnets bopæl, så skal I først i Familieretshuset (som er det nye Statsforvaltningen pr. 01.04.2019).

Når I går fra hinanden, vil I normalt have delt bopæl under refleksionsperioden. Du kan søge om møde i Familieretshuset på Familieretshusets hjemmeside.

Familieretshuset vil forsøge at forklare om reglerne, konfliktmægle og vejlede jer.

Kan I ikke blive enige i Familieretshuset, kan sagen tages i retten. Familieretshuset  kan nemlig ikke træffe afgørelse om, hvem der skal være bopælsforælderen og have barnets bopæl. De kan træffe afgørelse om sådan noget som samvær og lignende, men ikke om barnets bopæl.

Hvis I er uenige om barnets bopæl, skal sagen derfor sendes videre til retten. Det skal gøres senest 4 uger efter, at Familieretshuset har afsluttet sagen. Herefter vil Familieretshuset sende sagen videre. 

Hvis sagen kommer i retten, har du brug for en advokat. Her på eJura.dk har vi et samarbejde med nogle gode advokater. Du er derfor velkommen til at kontakte os for at formidle kontakten videre til en af vores samarbejdspartnere.

Ændring af bopælsforældre

Hivs I ændrer barnets folkeregisteradresse, vil I også automatisk ændre ‘bopælsforælderen‘.

Bopælsforælderen har en række særlige rettigheder, og modtager også nogle ekstra ydelser. For eksempel vil det være bopælsforælderen, der modtager børneydelsen (børnepenge/børnechecken) – der er dog nogle ændringer på vej, så dette bliver ændret.

Bopælsforælderen kan for eksempel bestemme følgende helt uden indblanding fra den anden forælder:

 • Den generelle omsorg af barnet
 • Valg af daginstitution
 • Almindelige fritidsaktiviteter som ikke er risikobetonede
 • Hvor barnet skal have bopæl, så længe det er i Danmark
 • Om barnet skal gå til skolepsykolog eller have anden børnesagkyndig rådgivning

Du kan læse mere om bopælsforælder rettighederne i vores artikel om bopælsforælder rettigheder.

Hvis I har fælles forældremyndighedskal bopælsforælderen dog altid være enig i forældermyndighedsbeslutningerne. Dette er de mere ‘overordnede’ beslutninger såsom:

 • Skolevalg
 • Barnets navn
 • Væsentlige medicinske indgreb
 • Om barnet må flytte til udlandet
 • Og lignende – se mere i artikel

Du kan læse mere i vores artikel om delt forældermyndighed.

Det er også noget, som vi beskriver nærmere i vores e-bog “Samvær, forælder rettigheder og bidrag“.

 

LÆS MERE OM E-BOGEN “SAMVÆR, FORÆLDER RETTIGHEDER OG BIDRAG” HER

 

Få e-bog om samvær, forælder rettigheder og bidrag

Du kan få en ‘smagsprøve’  på vores e-bog om samvær, forælder rettigheder og bidrag herunder uden, at det skal koste dig en krone. 

I e-bogen får du styr på:

 • Hvor meget du har ret til at se dit barn og reglerne for dette
 • Om du kan bestemme over dit barn ift. skolevalg, daginstitution, navn, bopæl osv.
 • Hvad du skal sige i Familieretshuset i forbindelse med fx en samværssag for (inkl. liste over gode argumenter)
 • Hvad du kan gøre, hvis den anden forælder ikke overholder samværet
 • Hvad der sker i fogedretten
 • Finde ud af reglerne for økonomiske bidrag som fx børnebidrag, konfirmationsbidrag og uddannelsesbidrag

Skriv dit navn og din e-mail (skal være din korrekte e-mailadresse, da vi sender smagsprøven på e-bogen til din mail) herunder og få smagsprøve-versionen i din indbakke:

 

Køb e-bogen “Samvær, forælder rettigheder og bidrag” her.

 

LÆS MERE OM E-BOGEN “SAMVÆR, FORÆLDER RETTIGHEDER OG BIDRAG” HER

1 kommentar

 • Alexander Bojsen, uddannet jurist og cand.jur.

  Hvis du har brug for juridisk rådgivning, kan du booke rådgivning her: https://ejura.dk/raadgivning/

 • Comments for this post are closed.