Manglende overholdelse af samvær – reglerne ved aflysning

Manglende overholdelse af samvær. Hvad gør man, hvis samværsforælderen melder afbud og ikke overholder samværet? Læs om aflysning af samvær herunder.

I denne artikel kan du læse om de juridiske regler for afbud af samværet.

Vi har desuden skrevet e-bogen “Samvær, forælder rettigheder og bidrag“, som svarer på mange af de mest almindelige spørgsmål omkring samvær, Familieretshuset/Statsforvaltningen, dine rettigheder som forældre osv. Har du brug for juridisk hjælp, er du velkommen til at kontakte os her for at få hjælp til en god pris.

Læs hele artiklen herunder.

Manglende overholdelse af samvær

Her på eJura.dk møder vi ofte spørgsmål fra klienter, der spørger til reglerne om, hvad man skal gøre, hvis den anden forælder aflyser samværet – og dermed manglende overholdelse af samvær. Altså, tilfældet hvor samværsforælderen alligevel ikke møder op til samværet som aftalt.

Det kan være et problem for en bopælsforælder. Bopælsforælderen forventer jo, at samværsforælderen møder op og afhenter barnet og har samvær barnet, så længe som det nu er aftalt.

Men hvad gør man, hvis samværsforælderen aflyser? 

Samvær er en ret – ikke en pligt

Først og fremmest skal det nævnes, at samvær er en rettighed for samværsforælderen og ikke en pligt.

En bopælsforælder kan derfor ikke sanktionere eller straffe samværsforælderen, hvis samværsforælderen ikke overholder samværet.

Det er den juridiske del i det.

Der er dog den etiske og moralske del i det, da samværsforælderen jo ikke overholder en aftale og måske endda skuffer barnet/børnene ved ikke overholde aftalen.

Derfor bør man selvfølgelig som forældre forsøge at gøre, hvad man kan for at samværsaftalen bliver overholdt. Og det indebærer også, at bopælsforælderen måske skal bøje sig lidt ekstra (også selvom bopælsforælderen gør dette MEGET i forvejen).

 

LÆS MERE OM E-BOGEN “SAMVÆR, FORÆLDER RETTIGHEDER OG BIDRAG” HER

 

Gode råd ved manglende overholdelse af samvær

Et godt råd er at få lavet en skriftlig samværsaftale. Ved køb af e-bogen “Samvær, forælder rettigheder og bidrag” får du skabelon til samværsaftalen samt en e-bog, der giver dig tips og tricks til reglerne for samvær, dine rettigheder som forældre og lidt omkring de forskellige bidrag.

Alt afhængig af jeres forhold, bør det skrives ind i samværsaftalen, at ankommer samværsforælderen mere end 15 eller 30 min. for sent, vil det blive anset som afbud af samvær, og samværsforælderen vil ikke kunne få samvær, medmindre bopælsforælderen godkender dette.

Hvis der er lavet en skriftlig samværsaftale, skal denne overholdes. Samværsforælderen kan selvfølgelig engang i mellem gyldigt melde afbud. At give samværsforælderen 15-20 min. at løbe på er normalt, som også gerne skal nævnes i aftalen, hvis han/hun er forsinket.

Går der mere end den aftalte frist, er der ikke nogen grund til at vente længere. Både for ikke at give bopælsforælder eller samværsforælder forventninger om noget, som ikke sker.

Hvis samværsforælderen ofte ikke møder op til samværet, bør den skriftlige samværsaftale blive ændret.

Samværsaftalen bør altid afspejle virkeligheden. Hvis samværsforælderen ikke ønsker at indgå en ny samværsaftale, skal sagen igennem Familieretshuset (som er det nye Statsforvaltningen pr. 1.04.2019).

Vores råd er derfor:

 • Lav en skriftlig samværsaftale – også selvom det kan virke lidt bøvlet og som ‘for meget’
 • Samværsaftalen skal have taget stilling til, hvornår samværet kan bortfalde – fx hvis samværsforælder ikke møder inden for 15 min. efter den aftalte tid
 • Hvis samværsforælderen mere end én gang i en periode ikke overholder samværsaftalen, skal den ændres for eksempel via Familieretshuset

Hvis du har brug for flere råd, er du velkommen til at kontakte os for at få juridisk hjælp til en god pris.

Hvis bopælsforælderen aflyser samvær

Hvis det er den omvendte situation – at bopælsforælderen aflyser samværet med samværsforælderen, gælder der nogle andre regler.

Der findes nogle regler om automatisk erstatningssamvær, hvorefter samværsforælderen får kompenseret samværet med et erstatningssamvær næste uge på samme vilkår.

Hvis bopælsforælderen ikke vil udlevere barnet til samværsforælderen for en længere periode, kan du læse vores artikel om fogedretten samvær, da en sådan sag skal i familieretten.

Få e-bog om samvær, forælder rettigheder og bidrag

Du kan få en ‘smagsprøve’  på vores e-bog om samvær, forælder rettigheder og bidrag herunder uden, at det skal koste dig en krone. 

I e-bogen får du styr på:

 • Hvor meget du har ret til at se dit barn og reglerne for dette
 • Om du kan bestemme over dit barn ift. skolevalg, daginstitution, navn, bopæl osv.
 • Hvad du skal sige i Familieretshuset i forbindelse med fx en samværssag for (inkl. liste over gode argumenter)
 • Hvad du kan gøre, hvis den anden forælder ikke overholder samværet
 • Hvad der sker i fogedretten
 • Finde ud af reglerne for økonomiske bidrag som fx børnebidrag, konfirmationsbidrag og uddannelsesbidrag

Skriv dit navn og din e-mail (skal være din korrekte e-mailadresse, da vi sender smagsprøven på e-bogen til din mail) herunder og få smagsprøve-versionen i din indbakke:

 

Du kan læse mere om e-bogen her.

Har du brug for personlig juridisk rådgivning?

Så kan du få juridisk hjælp pr. telefon eller e-mail til en god og gennemsigt pris. Du kan læse om vores faste priser for juridisk rådgivning her.

 

LÆS MERE OM E-BOGEN “SAMVÆR, FORÆLDER RETTIGHEDER OG BIDRAG” HER

 

1 kommentar

 • Alexander Bojsen, uddannet jurist og cand.jur.

  Hvis du har brug for juridisk rådgivning, kan du booke rådgivning her: https://ejura.dk/raadgivning/

 • Comments for this post are closed.