Arv mellem søskende

Arv mellem søskende – SÅDAN arver søskende i år 2019

Arv mellem søskende? Hvordan sker fordeling af arven? Hvad med SKAT og arveafgift (kaldes også boafgift)? Og hvordan er arverækkefølgen i følge arveloven og de øvrige arveregler?

Disse spørgsmål kan du få svar på i denne artikel.

Hvis du har brug for hjælp til at få oprettet testamente, kan vi også hjælpe med det. Vi har en fast pris på oprettelse af testamente, så du kan stille alle de spørgsmål mv., som du har uden, at det bliver dyrere.

Prisen for at få oprettet et gyldigt testamente hos os er 2.999 kr. inkl. moms.

Kontakt os her, hvis du vil have hjælp til at oprette testamente.

Læs hele artiklen herunder.

Arv mellem søskende – kort fortalt

Arv mellem søskende – hvordan er reglerne for dette?

Svaret afhænger af, om der er oprettet testamente eller ej.

Hvis der ikke er oprettet testamente vil arven blive fordelt efter arvelovens regler. I arveloven har man det, man kalder for arveklasser.

Der er 3 arveklasser i arveloven:

  1. arveklasse: ægtefælle og livsarvinger
  2. arveklasse: forældre og deres børn (dvs. afdødes søskende) og børnebørn
  3. arveklasse: bedsteforældre og deres børn

Det er KUN, hvis der ikke er nogle arvinger i 1. arveklasse, at arven vil gå videre til næste arveklasse.

Søskende arver derfor KUN, hvis afdøde hverken havde ægtefælle eller livsarvinger. Hvis du fx ønsker, at dine søskende skal arve efter dig, skal du med andre ord lave testamente.

Hvis du IKKE ønsker, at dine søskende skal arve, anbefales det også at lave testamente. Hvis du ikke laver testamente, kan du nemlig risikere, at dine eventuelle brødre og søstre arver efter dig, hvis du hverken har nogen ægtefælle, livsarvinger (børn og børnebørn) eller forældre på dit dødstidspunkt.

Du kan læse mere om arverækkefølge mv. i vores artikel om hvem arver hvad.

Arv mellem søskende, hvis kun den ene forælder er død

Hvordan bliver arven så fordelt mellem søskende, hvis det kun er den ene forælder, der er død?

Hvis der hverken er ægtefælle eller livsarvinger (afdøde er med andre ord barnløs), så vil arven blive fordelt til 2. arveklasse.

Det betyder, at arven bliver tildelt forældrene med halvdelen til hver. Hvis den ene forælder er afgået ved døden, men den anden stadig er i live, så vil forælderen arve 50%, mens den afdøde forælders børn vil arve de resterende 50%. Så hvis der er ingen ægtefælle, livsarvinger og kun en forælder i live efter afdøde vil arverækkefølgen være således:

  • 50% til den forælder, der er i live
  • 50% ligeligt til afdødes søskende

Afdødes søskende skal fordele de 50% ligeligt i mellem sig. Er der for eksempel 3 søskende efter afdøde vil arven fordeles således:

  • 50% til den forælder, der er i live
  • 16,6% til hver af de 3 søskende

Som nævnt er dette kun, hvis der ikke er oprettet testamente.

Læs også denne artikel: “Arveklasser – SÅDAN arver de efterladte efter arveloven år 2019“.

Fordeling af arv mellem søskende

Som nævnt ovenfor vil fordeling af arv mellem søskende ske efter arvelovens regler, hvis der ikke er lavet testamente.

Det betyder, at søskende KUN arver, hvis der hverken er ægtefælle, livsarvinger og en af forælderne er afgået ved døden.

Hvis begge forældre også er afgået ved døden, vil afdødes søskende fordele arven ligeligt i mellem sig. Lad os sige, at afdøde ikke har nogen ægtefælle eller livsarvinger og begge afdødes forældre er også afgået ved døden. I dette tilfælde vil afdødes søskende (både hel- og halvsøskende) arve ligeligt.

Er der 3 søskende og ingen ægtefælle, livsarvinger eller forældre, vil arven blive fordelt med 33,3% til hver (100% / 3 søskende).

Fordeling af arv mellem søskende
Hvis der er ingen livsarvinger (børn mv.) eller ægtefælle efter afdøde og begge afdødes forældre er afgået ved døden, vil søskende arve hele arven ligeligt. Hvis der fx er 3 søskende, vil de kunne arve 33,3% hver.

SKAT på arv mellem søskende

Skal søskende betale arveafgift? Arveafgift kaldes også for boafgift, og er det beløb, som skal betales i skat/afgift til staten af arven.

Søskende kan enten arve efter arvelovens regler (hvis der er ingen ægtefælle, livsarvinger og den ene eller begge forældre er afgået ved døden) eller ved testamente.

Søskende regnes normalt ikke som ‘nærmeste familie’.

Dermed vil søskende normalt skulle betale tillægsboafgiften på 36,25%.

Få hjælp til testamente og arv

Har du spørgsmål til arvelovens regler for arv mellem søskende? Eller er du interesseret i at oprette testamente?

Hvis du selv er arving (eller potentiel arving) og vil kende nærmere til reglerne, kan vi rådgive dig om reglerne i arveloven mv., så du kender til dine rettigheder og muligheder for at arve. Du kan se priserne for rådgivning via telefon og e-mail, hvis du ikke ønsker at oprette testamente, her.

Hvis du selv ønsker at oprette testamente for eksempel for at begunstige søskende eller for at undgå, at søskende arver, så kan vi også hjælpe med dette.

Vi kan hjælpe med at oprette testamente til en fast pris på 2.999 kr. Denne pris inkluderer ubegrænset rådgivning om arv og testamente, så du kan få svar på alle dine spørgsmål osv.

Kontakt os her for at høre mere om, hvordan vi kan hjælpe dig:

 

1498884166_Arrow_Download

KONTAKT OS HER FOR AT FÅ HJÆLP

 

Sharing is caring. Del gerne denne artikel på de sociale medier 🙂