Arveafgift børnebørn guide

Arveafgift børnebørn – hvor meget betaler børnebørnene?

Arveafgift børnebørn. Hvor meget skal børnebørnene betale i skat af arven? Og kan man nedsætte arveafgiften til børnebørnene? Hvis ja, hvordan? Og er det nødvendigt, at jeg opretter testamente, hvis jeg ønsker, at mine børnebørn skal arve?

Det og meget mere kan du læse om i denne artikel.

Overvejer du at få lavet testamente? Få uforpligtende samtale med os her.

Læs hele artiklen herunder.

Arveafgift børnebørn

Børnebørn skal betale arveafgift af arven. Arveafgiften for børnebørn er på 15% i boafgift samt 25% i tillægsboafgift. Samlet svarer det til en arveafgift for børnebørn på 36,25%.

Når en person afgår ved døden opstår der det, man kalder for et “dødsbo”. Dødsboet skal behandles, så arven bliver fordelt. Hvordan arven fordeles, hvis der ikke er lavet testamente, kan du læse i vores artikel om hvem arver hvad og artikel om arveklasser.

Dødsboet kan skiftes som offentligt skifte med bobestyrer eller som privat skifte. Uanset hvilken måde dødsboet bliver afviklet, vil der blive lavet en boopgørelse. Denne er afgørende for, hvor meget der skal betales i arveafgift.

I dødsboet er der dog et bundfradrag. Bundfradraget i dødsboer er i år 2020 301.900 kr. Du kan se et eksempel på beregning af arveafgift for et barnebarn herunder.

Eksempel på arveafgift for barnebarn

Hvor meget et barnebarn skal betale i arveafgift afhænger af flere forhold.

Du kan se et eksempel på, hvor meget barnetbarnet skal betale i arveafgift her:

Eksempel: Du afgår ved døden. Du har et barnebarn, som er eneste arving.

Bundfradraget er 301.900 kr. i år 2020. Man modregner derfor først 301.900 kr.: 1.000.000 kr. – 301.900 kr. = 698.100 kr.

Dette beløb skal der betales en boafgift på 15% af. Man skal derfor finde 15% af 698.100 kr. = 104.715 kr. Dette er boafgiften, som barnebarnet skal modregne i arven på 1.000.000 kr.

1.000.000 kr. (arv) – 104.715 kr. (boafgift) = 895.285 kr.

Dette beløb skal barnebarnet dog også betale tillægsafgift (25%) af: 25% af 895.285 kr. = 223.821,25 kr.

Tillægsafgiften skal barnebarnet modregne i arven fratrukket boafgiften (de 895.285 kr.): 895.285 – 223.821,25 kr. = 671.463,75

Arver dit barnebarn 1.000.000 kr. vil barnebarnet i år 2020 ende med 671.463,75 kr. efter at have betalt arveafgiften.

Som nævnt afhænger det dog af flere forhold. Du bør derfor altid søge rådgivning af en advokat eller jurist med speciale i testamenter og arv. Få uforpligtende tilbud her.

Du har dog mulighed for at nedsætte arveafgiften til børnebørn. Dette kan du gøre med den såkaldte 30%-regel. Læs mere herunder.

Sådan minimerer du arveafgiften for børnebørn

Du har mulighed for at nedsætte arveafgiften til børnebørn. Det kræver dog, at du opretter testamente. Hvis du ønsker at være sikker på, at dine børnebørn skal arve er det dog altid en god idé at få oprettet et testamente.

I testamentet skal du gøre brug af den såkaldte 30%-løsning.

30%-løsningen går kort fortalt ud på følgende:

 • Du indsætter en godkendt velgørende organisation som arving og begunstiger organisationen med 30% af arven
 • Organisationer betaler ikke arveafgift af arven
 • Du gør begunstigelsen af organisationen betinget af, at de betaler arveafgiften for de øvrige arvinger, der ellers vil skulle betale 36,25% i arveafgift

Med denne løsning støtter du et velgørende formål, og dine børnebørn får mere af arven udbetalt, fordi de skal betale mindre i arveafgift.

Som nævnt kræver løsningen dog, at du får lavet testamente. Få tilbud på oprettelse af testamente med 30%-løsningen her.

Nedsæt arveafgift for børnebørn
Vil du nedsætte arveafgiften, som dine børnebørn vil skulle betale? Så opret et testamente med 30%-løsningen. Få rådgivning af en advokat om, hvorvidt det vil være en god idé eller ej.

Hvornår arver børnebørn?

I arveloven har man det, man kalder for “arveklasser“.

Det betyder, at arven bliver fordelt ud fra arveklasserne. Først skal du undersøge, om der er nogle i første arveklasse. Det er kun, hvis der ikke er nogle i første arveklasse, at arven går videre til næste arveklasse.

Arveklasserne er:

 1. arveklasse: ægtefælle, børn og børnebørn
 2. arveklasse: forældre, forældres børn (afdødes søskende) og forældres børnebørn
 3. arveklasse: bedsteforældre og bedsteforældres børn

Som du kan se er børnene i første arveklasse. Men børnebørnene arver kun, hvis en af deres forældre er afgået ved døden – medmindre du opretter testamente.

Det betyder, at arven bliver fordelt på følgende vis:

 • Ægtefælle arver 50%
 • Børn arver ligeligt 50%
 • Hvis 1 barn er afgået ved døden, men der er børnebørn, arver børnebørnene ligeligt dette barns andel
 • Hvis der slet ikke er børn, arver ægtefælle 100%
 • Hvis der hverken er ægtefælle eller børn, arver børnebørn 100%

Hvis barnebarnets forældre er i live, men du ønsker, at barnebarnet skal arve, skal du derfor oprette testamente. I testamentet bør du som nævnt længere oppe også lave 30%-løsningen, så arveafgiften bliver så lav som mulig.

Se vores video på 1.55, der forklarer om arveklasser her:

(Artiklen fortsætter under videoen…)

 

Så hvis du har barn/børn, men også barnebarn/børnebørn, skal du oprette testamente for at være sikker på, at barnetbarnet/børnebørnene arver efter dig.

Læs mere om, hvordan du gør dette herunder.

Hvordan opretter jeg testamente?

Der er ikke noget krav om, at du skal bruge en advokat for at oprette testamente. Det kan dog være en rigtig god idé, da testamentet ellers kan blive erklæret ugyldigt.

Der er flere testamenteformer at vælge i mellem. De 2 mest almindelige former for testamenter er:

 1. Notartestamente
 2. Vidnetestamente

Hvis du har børn under 18 år, bør du også overveje at lave et såkaldt børnetestamente.

Det anbefales, at du vælger notartestamentet. Dette testamente kommer automatisk til skifterettens kendskab, når du afgår ved døden. Notartestamenter opbevares nemlig i  centralregisteret for testamenter.

Et vidnetestamente kan let blive væk, eller andre kan finde på at destruere det på anden vis.

Oprettelse af notartestamente kræver dog, at du udfylder de nødvendige papirer til notaren. Derudover skal du op til notaren i skifteretten og underskrive testamentet foran notaren.

Ønsker du, at dit barnebarn eller dine børnebørn skal arve efter dig, skal du derfor oprette testamente. Det anbefales, at du vælger notartestamente. Ønsker du hjælp fra en advokat eller jurist til dette? Så få et uforpligtende tilbud herunder.

TIP: Opret et notartestamente frem for vidnetestamente
Nogle synes, det er nemmere at oprette et vidnetestamente, fordi de ikke skal til notaren. Det anbefales dog ikke. Opret i stedet et notartestamente, så du er 100% sikker på, at dit testamente kommer til skifterettens kendskab.

Få hjælp fra en jurist til at lave testamentet

Overvejer du at få hjælp til testamentet? 

Få en uforpligtende snak med os om dine ønsker til de efterladte.

Du bestemmer selv, om du ønsker at få vores hjælp til testamentet eller ej. Vi har fast pris på udarbejdelse af testamente for 2.999 kr. inkl. moms og inkl. papirer til notaren. Læs mere her.

Udfyld formularen herunder. Derefter kontakter vi dig dig hurtigst muligt for en uforpligtende samtale.

1Beskriv din sag
2Dine oplysninger
 • Du behøver ikke bruge lang tid på at beskrive sagen. Du vil blive kontaktet af os, hvor du kan uddybe dine behov.