Arveafgift nevø

Arveafgift nevø – hvad skal nevøer betale i afgift

Arveafgift nevø. Hvor meget skal nevøer betale i arveafgift? Hvordan kan arveafgiften nedsættes, hvis nevøerne arver, så de skal betale mindre i afgift? Og hvornår arver nevøer overhoved i følge arvereglerne i arveloven?

Det og meget mere kan du læse om i denne artikel.

Har du brug for hjælp fra en jurist til arveafgift eller testamente? Så få uforpligtende tilbud på hvad det vil koste her.

Læs hele artiklen herunder.

Arveafgift nevø

Arveafgiften for nevøer er 15% i boafgift og 25% i tillægsboafgift.

Sammenlagt giver det en arveafgift for en nevø på, hvad der svarer til 36,25%.

Det er nemlig kun ægtefæller og visse velgørende organisationer, der kan slippe for at betale afgift af arv. Afdødes “nærmeste” kan dog slippe for tillægsboafgiften på de 25%. De nærmeste er bl.a. børn, børnebørn, svigerbørn, samlevende igennem minimum 2 år og forældre. Læs mere om dette længere nede.

I ethvert dødsbo er der dog et bundfradrag. Bundfradraget i dødsboer er i år 2020 301.900 kr. Du kan se et eksempel på beregning af arveafgift for en nevø herunder.

(Artiklen fortsætter under billedet…)

Boafgift og tillægsboafgift for søskende
Nevøer skal både betale boafgift og tillægsboafgift. Når man foretager regnestykket betyder det, at der betales 36,25% i arveafgift som nevø- Det kan betale sig at overveje at lave testamente for at nedsætte afgiften. Læs mere længere nede i artiklen.

Eksempel på arveafgift for nevø

Hvad betyder det så i praksis, hvis der er en nevø, der er arving?

Lad os tage et eksempel, hvor vi beregner arveafgiften:

Eksempel: Du er nevø til afdøde. Du arver 1.000.000 kr. i år 2020.

Bundfradraget er 301.900 kr. i år 2020. Du modregner derfor først 301.900 kr.: 1.000.000 kr. – 301.900 kr. = 698.100 kr.

Dette beløb skal du betale en boafgift på 15% af. Du skal derfor finde 15% af 698.100 kr. = 104.715 kr. Dette er boafgiften, som du skal modregne i arven på 1.000.000 kr.

1.000.000 kr. (arv) – 104.715 kr. (boafgift) = 895.285 kr.

Dette beløb skal du dog også betale tillægsafgift (25%) af: 25% af 895.285 kr. = 223.821,25 kr.

Tillægsafgiften skal du modregne i arven fratrukket boafgiften (de 895.285 kr.): 895.285 – 223.821,25 kr. = 671.463,75

Arver du 1.000.000 kr. vil du i år 2020 ende med 671.463,75 kr. efter at have betalt arveafgiften.

Denne arveafgift kan dog minimeres. Det kræver dog, at arvelader – den, der afgår ved døden – opretter testamente. Testamentet skal indeholde den såkaldte 30%-løsning. Med 30%-løsningen støtter du desuden et velgørende formål. Det er dog ikke altid, at det kan svare sig at lave 30%-løsningen.

Du kan læse mere om om, hvordan du nedsætter arveafgiften til nevøer herunder.

Nedsæt arveafgiften til for eksempel nevøer
Hvis man ønsker at ens nevø(er) skal arve, bør man få rådgivning af en advokat eller jurist. Der bør oprettes testamente. Det bør i testamentet overvejes, om det kan betale sig at bruge 30%-løsningen.

Sådan nedsætter du arveafgiften for nevøer

Hvis nevøen arver skal nevøen betale både boafgift og tillægsboafgift, hvilket sammenlagt svarer til 36,25% af arven.

I nogle situationer kan det bedre betale sig at oprette testamente med den såkaldte 30%-løsningen. Med denne løsning kan den, der laver testamente nedsætte arveafgiften for nevøen.

Men hvad går 30%-løsningen så ud på?

Kort fortalt går den ud på, at den der opretter testamentet vælger at begunstige en velgørende organisation imod, at organisationen betaler de øvrige arvingers arveafgift.

I testamentet skal man beskrive 30%-reglen. Man skal bl.a. beskrive, hvilken organisation der ønskes, og at organisationen skal betale 30% af alt, hvad der efterlades til nevøen.

Organisationen skal så til gengæld betale bo- og tillægsboafgiften for arvelodden til nevøen. Det bør ligeledes beskrives i testamentet, at beløbet til den velgørende organisation skal anvendes til uddeling og ikke indgå i foreningens grundkapital, og at organisationen kun skal have juridisk stilling som legatarer i dødsboet. Dermed får organisationen ikke nogen indflydelse på den praktiske afvikling af dødsboet.

Det bør dog skrives korrekt ind i testamentet for at sikre, at det er juridisk gyldigt. Få tilbud på udarbejdelse af testamente med 30%-reglen her.

Hvad er arveafgiften for andre?

Hvor meget der skal betales i arveafgift afhænger af, hvilken relation arvingen har til den afdøde. Ægtefællen skal for eksempel ikke betale nogen arveafgift.

Læs her hvor meget arveafgiften er på:

  • Ægtefælle og visse organisationer: 0%
  • Nærmeste familie: børn, stedbørn, børnebørn osv., svigerbørn, samlevende på samme folkeregisteradresse igennem 2 år, forældre, fraseparerede eller fraskilte ægtefæller: 15%
  • Alle andre (også en nevø): boafgift på 15% og tillægsboafgift på 25% = sammenlagt svarer til 36,25%

Nevøer skal derfor betale 36,25% i arveafgift, fordi de ikke hører under kategorien “nærmeste”.

Men hvornår arver nevøer overhoved? Nevøer arver ikke altid, medmindre der er lavet testamente om dette. Læs mere om arverækkefølgen for nevøer herunder.

 

1498884166_Arrow_Download

FÅ TILBUD FRA JURIST HER

 

Hvornår arver nevøer?

Det er ikke altid, at nevøer arver.

I arveloven har man det, man kalder for arveklasser. Arveklasserne bestemme, hvem arver hvad. Arveklasserne er delt op i 3 kategorier, hvor nevøer først er i anden arveklasse.

Arveklasserne er:

  1. arveklasse: ægtefælle, børn og børnebørn
  2. arveklasse: forældre, forældres børn (afdødes søskende) og forældres børnebørn
  3. arveklasse: bedsteforældre og bedsteforældres børn

Det er derfor først, hvis der ikke er nogle arvinger i første arveklasse, at nevøer kan arve. Selv da er det ikke sikkert, at nevøer arver – det afhænger af, hvem der er i live i anden arveklasse, for hvis dine hel-/halvsøskende også gået bort, så kan dine nevøer og niecer arve.

Ønsker man at være sikker på at en eller flere nevøer skal arve, skal man derfor oprette testamente.

Se vores video på 1.55, der forklarer om arveklasser her:

(Artiklen fortsætter under videoen…)

 

Læs mere om arveklasserne i vores artikel om arveklasser.

Få tilbud på hjælp fra jurist

Kontakt os herunder for at få hjælp til arveafgift.

Du bestemmer selv, om du ønsker at få vores hjælp eller ej. Vi har fast pris på udarbejdelse af testamente for 2.999 kr. inkl. moms og inkl. papirer til notaren. Læs mere her.

Udfyld formularen herunder. Derefter kontakter vi dig dig hurtigst muligt.

1Beskriv din sag
2Dine oplysninger
  • Du behøver ikke bruge lang tid på at beskrive sagen. Du vil blive kontaktet af os, hvor du kan uddybe dine behov.