Arveafkald guide ejura

Arveafkald – alt om regler, og hvornår det kan være relevant

Arveafkald. Hvad er det? Hvad er arveafkald mod vederlag? Hvornår er det relevant at frasige sig arv – og dermed ikke få noget arv? Hvorfor kan det være en fordel? Hvilke regler er der for afkald på arv? Og hvad er en arveafkaldserklæring?

Det og meget mere kan du læse om i denne artikel.

Hvis afkald på arv er relevant i dit tilfælde, er det en god idé at få hjælp fra en advokat eller jurist. Få et uforpligtende tilbud på, hvad det vil koste at få hjælp til arveafkaldet her.

Læs hele artiklen herunder.

Hvad er arveafkald?

Arveafkald betyder, at du fraskriver dig retten til at arve. Det kan være, hvis du ikke ønsker at arve efter dine forældre.

Du giver med andre ord afkald på arv. Ulempen ved en sådan frasigelse af arv er, at du ikke får arven. Omvendt kan der være nogle fordele og gode grunde ved, at du frasiger dig arven.

Arveafkald kan i visse tilfælde være en god idé:

  • hvis du har meget gæld (i så fald vil arven blot gå til betaling af gælden, hvis du ikke laver et arveafkald)
  • hvis du ikke mener, du har brug for arven (så kan arven i stedet gå videre til “næste i rækken”)
  • afgiftsmæssige grunde, eller
  • hvis du ikke ønsker at blive involveret i skiftet af dødsboet.

Dette kan du læse meget mere om længere nede. Du bør dog altid rådføre dig med en jurist/advokat med speciale i arv og testamenter. Arveafkaldet kan være juridisk ugyldigt, eller du kan risikere, at arveafkald slet ikke er hensigtmæssigt i lige præcis din situation. Få et uforpligtende tilbud på rådgivning fra en jurist om arveafkald her.

Juridisk har man 2 former for arveafkald:

  1. Arveafkald på forventet arv og
  2. Afkald på falden arv

Forskellen er, om du afgiver afkaldet før eller efter dødsfaldet. Der gælder forskellige regler alt efter, om arveafkaldet er afkald på forventet arv eller afkald på falden arv.

Arveafkald af flere grunde
Der kan være flere grunde til, at afkald på arv er en fordel for dig. Det kan være, hvis du har gæld, hvis du ikke har brug for arven, særlige afgiftsmæssige grunde, eller hvis du ikke ønsker at deltage i boskiftet. Det er altid en god idé at få rådgivning af en advokat eller jurist i den forbindelse.

 

Hvorfor er arveafkald relevant?

Arveafkald kan være relevant af flere grunde.

Hvis du har gæld

Som nævnt længere oppe kan det være, hvis du skylder penge væk.

Hvis du modtager arv vil dem, du skylder penge væk til, kunne tage arven fra dig til betaling af din gæld. Ved at frasige arven kan du i stedet sørge for, at nogle af de øvrige arvinger får arven efter dig. Det kan fx være mere hensigtmæssigt, at dine børn får arven, end at du får den og blot kommer til at skulle aflevere gælden videre til kreditorer (dem, du skylder penge væk til).

Er du forgældet kan dette være en lovlig metode at undgå at skulle give pengene videre. Du skal dog være opmærksom på at gøre det juridisk korrekt. Hvis arveafkaldet ikke foretages korrekt, kan du risikere, at dem, du skylder penge til alligevel få pengene.

Derfor er det en god idé at få hjælp fra en advokat eller jurist til at rådgive om afkaldet samt lave en juridisk korrekt arveafkaldserklæring.

Få et uforpligtende tilbud på, hvad det vil koste at få rådgivning og evt. udarbejdet arveafkaldserklæring her.

(Artiklen fortsætter under billedet…)

Afkald på arv gæld
Har du gæld? Så kan det være en god idé at overveje et afkald på arven. Ellers vil dem, du skylder penge til, blot kunne tage arven fra dig.

Hvis du ikke har brug for arven

Har du ikke selv brug for arven? Så kan der være en fordel ved at give afkald, så de ‘næste i rækken’ får arven efter dig. Det kan for eksempel være, hvis du er velhavende.

Det kan også være, hvis du blot ønsker, at arven skal gå videre, fordi du bare ikke har brug for den.

Dette kræver dog, at du sørger for at afkaldet foretages juridisk korrekt.

Afgiftmæssige grunde

Der kan være nogle skattemæssige fordele ved at frasige sig arven.

Lad os tage et eksempel:

Eksempel: Ole har en bror ved navn Jens.

Ole og Jens har også en mor ved navn Yvonne.

Ole afgår ved døden.

I dette tilfælde kan det være en afgiftsmæssig fordel for Jens (bror) at give afkald på arven, så Yvonne (mor) arver i stedet. Når Yvonne afgår ved døden får Jens arven til en lavere afgift, fordi arveafgiften er lavere for livsarvinger end for søskende.

Det er altid en god idé at drøfte muligheden for afkald på arv af afgiftsmæssige årsager med en advokat eller jurist. Få tilbud på, hvad det vil koste her.

Du ønsker ikke at deltage i boskiftet

Det kan være, at du af nogle personlige årsager eller lignende ikke ønsker at deltage i boskiftet.

Hvis du ikke ønsker at blive indblandet i boskiftet og dødsboet, kan du give afkald på arv efter arvelader er afgået ved døden.

Dette skal ske ved at give afkald mod vederlag.

 

1498884166_Arrow_Download

FÅ UFORPLIGTENDE TILBUD PÅ HJÆLP TIL ARVEAFKALD HER

 

Hvordan laver man arveafkald?

Der er som sådan ikke nødvendigvis noget formkrav.

Hvis der er tale om arveafkald på forventet arv, gælder der nogle regler for, at det skal være kommet til arveladers kundskab. Hvis dette ikke er tilfældet, kan afkaldet blive erklæret ugyldigt – og dermed ikke have nogen virkning.

Der gælder ligeledes særlige regler for afkald efter, at arvelader er død.

Efter boafgiftslovens § 5, stk. 4, skal afkaldet være meddelt over for skifteretten inden indlevering af den endelige boopgørelse. Der står nemlig i loven:

Stk. 4. Afkald skal være meddelt over for skifteretten inden indlevering af den endelige boopgørelse, dog senest inden udlodning i et bo påbegyndes.”

Af samme årsag laver man også det, man kalder for en arveafkaldserklæring. Det er en blanket til frasigelse af arv, som sikrer, at du kan bevise, at frasigelsen er foretaget.

Arveafkaldserklæring

Det er ikke noget krav, at du laver en arveafkaldserklæring.

Du bør dog af bevismæssige grunde altid få den lavet. Ellers kan du risikere, at afkaldet senere bliver erklæret ugyldigt og ikke har virkning.

Ved arveafkald på falden arv (efter arvelader er gået bort) kan du bruge domstolenes blanket.

Uanset om der er tale om afkald på forventet arv (før arvelader er afgået ved døden) eller afkald på falden arv (efter arvelader er afgået ved døden), bør du dog altid få rådgivning af en advokat eller jurist om, hvorvidt det vil være hensigtmæssigt at give afkald. Og hvis det er hensigtsmæssigt, vil advokaten/juristen hjælpe med at udarbejde arveafkaldserklæringen juridisk korrekt.

Få tilbud fra jurist til rådgivning og arveafkaldserklæring her.

TIP: Få lavet en arveafkaldserklæring
Overvejer du om afkald på arv er noget for dig? Så er det en god idé at få udarbejdet en juridisk korrekt arveafkaldserklæring af en jurist eller advokat, som også kan rådgive dig om din situation.

 

Arveafkald mod vederlag

Vil du ikke deltage i bobehandlingen? Det kan være, at du slet ikke vil være en del af boskiftet efter arvelader – du ønsker simpelthen ikke have noget med det hele at gøre.

I så fald kan du give afkald mod vederlag, som det kaldes.

Det sker normalt ud fra en beregning, som bliver foretaget, når man har et overblik over, hvad der er i dødsboet, så man kan udregne, hvad du vil få som arving.

Der skal som udgangspunkt betales 15% i afgift for arveafkald mod vederlag – du bør dog rådføre dig med en advokat eller jurist om dine muligheder for frasige arv mod vederlag.

Få tilbud på hjælp fra jurist til arveafkald

Vil du have hjælp til arveafkald?

Kontakt os herunder for at få et uforpligtende tilbud på, hvad det vil koste at få hjælp.

Udfyld formularen herunder. Derefter kontakter vi dig dig hurtigst muligt.

1Beskriv din sag
2Dine oplysninger
  • Du behøver ikke bruge lang tid på at beskrive sagen. Du vil blive kontaktet af os, hvor du kan uddybe dine behov.