Børnetestamente guide ejura.dk

Børnetestamente – derfor SKAL du oprette det

Børnetestamente. Hvad er det? Hvorfor skal du oprette sådan et testamente? Og skal du også lave et almindeligt testamente om fordeling af arven, eller kan du nøjes med børnetestamentet? Og hvad er prisen for at få en advokat til at hjælpe med det?

Det og meget mere kan du læse om i denne artikel.

Det anbefales kraftigt at få juridisk hjælp til børnetestamentet, så du er sikker på, at det bliver juridisk korrekt.

Klik her for at få en uforpligtende snak med os om børnetestamente.

Du kan læse hele artiklen herunder.

Børnetestamente

Har du barn/børn? Og har du tænkt over, hvem der skal have forældremyndigheden over barnet, hvis du går bort?

Hvis du (7-9-13) går bort i morgen, er det Familieretshuset (det nye Statsforvaltningen), der bestemmer, hvem der skal have forældremyndigheden over barnet. Familieretshuset bestemmer dette ud fra en konkret vurdering.

Har I fælles forældremyndighed, vil Familieretshuset normalt bestemme, at det bliver den anden forælder, der får forældremyndigheden. Men for at være sikker, kan det være en god idé at få lavet et børnetestamente, hvori I skriver ned, at den anden forælder skal have forældremyndigheden.

Hvad så hvis I begge går bort i morgen? Hvis I begge for eksempel kommer ud for et færdselsuheld? Hvem skal så have forældremyndigheden?

Hvis I har fælles forældremyndighed, vil I kunne skrive ønsker og begrundelse for, hvem der skal overtage forældremyndigheden. Der er ingen garanti for, at Familieretshuset vælger jeres ønsker, men med et børnetestamente vil Familieretshuset lægge stor vægt på jeres ønsker.

Hvis du er enlig forælder og har fuld forældremyndighed, er det ligeledes meget relevant at få oprettet børnetestamente. Dette kan du læse mere om længere nede i artiklen.

(Artiklen fortsætter under billedet…)

Hvem skal have forældremyndigheden, hvis du/I går bort? Det kan du bestemme nærmere ved at oprette et børnetestamente. Dette er relevant for alle, der har et eller flere børn under 18 år.

Hvorfor skal jeg oprette et børnetestamente?

Du skal oprette børnetestamente, hvis:

  • Du har et eller flere børn under 18 år
  • Du vil have indflydelse på, hvem der skal have forældremyndigheden, hvis du (og evt. den anden forælder) skulle gå bort, før barnet bliver 18

Hvis du har den fulde forældremyndighed vil du kunne få indflydelse på, hvem der skal have forældremyndigheden over barnet, hvis du går bort. Familieretshuset kan vurdere, det skal være den anden forælder, hvilket måske ikke er hensigtsmæssigt, hvis kontakten mellem den anden forælder og barnet har været begrænset eller sparsom.

Det kan også være, at begge forældre går bort før barnet bliver 18 år.

Eksempel: Hans og Lotte har 1 barn på 4 år. De har fælles forældremyndighed. De ønsker, at hvis de begge skulle gå bort, så skal Lottes bror overtage forældremyndigheden.

Hans og Lotte skal derfor have oprettet et testamente. På den måde kan de bedre sikre sig, at deres ønsker kommer til Familieretshusets kundskab, og at der bliver lyttet til deres ønsker.

Man ved aldrig, hvad fremtiden bringer. Og du skal huske på, at en død kan forårsage sorg og konflikter – også konflikter om forældremyndigheden over barnet. Med børnetestamentet på plads, kan du dog forsøge at undgå disse konflikter.

Uanset om I har fælles forældremyndighed, eller du har den fulde forældremyndighed, er det derfor en god idé at oprette børnetestamente.

Uden børnetestamentet kan du risikere, at Familieretshuset bestemmer, at en anden person skal have forældremyndigheden – en person, som du måske ikke ønskede skulle have forældremyndigheden.

 

1498884166_Arrow_Download

FÅ UFORPLIGTENDE SNAK OM BØRNETESTAMENTE HER

 

Jamen, er det ikke gudforældrene, der får forældremyndigheden?

Mange tror fejlagtigt, at det er gudforældrene, der får forældremyndigheden, hvis du/I skulle gå bort.

Dette er dog forkert.

Juridisk set har hverken gudfar eller gudmor nogen rettigheder. Det er alene Familieretshuset, der træffer afgørelse om, hvem der skal have forældremyndigheden over barnet, hvis du/I skulle gå bort.

Hvis du/I ønsker, at det skal være gudforældrene, der skal tage sig af barnet, hvis du/I afgår ved døden, så skal I derfor lave et testamente for at overbevise Familieretshuset om, at du/I ønsker dette.

TIP: Indsæt gudforældrene i testamentet, hvis de skal tage sig af barnet
Hvis du/I ønsker, at det skal være gudforældrene, der skal tage sig af barnet/børnene, så skal I have oprettet et testamente, hvor I skriver dette ind. Gudforældre har ikke juridisk ret til at overtage forældremyndigheden, hvis du/I skulle gå bort, før barnet/børnene bliver 18 år.

 

Hvis du er enlig forælder – fuld forældremyndighed

Er du alene med dit barn eller børn? Og har du dermed den fulde forældremyndighed?

Som enlig forælder skal du være opmærksom på, at hvis du går bort i morgen, så er det den anden forælder, der har fortrinsret, medmindre særlige forhold taler imod.

Familieretshuset vil derfor normalt bestemme, at den anden biologiske forælder skal have den fulde forældremyndighed.

Men der kan være grunde til, at du ikke ønsker, at den anden forælder skal have forældremyndigheden, hvis du går bort. kan være, at den anden forælder ikke har haft så meget kontakt med barnet. Måske er der nogle andre, der kender barnet meget bedre end den anden forælder?

Med børnetestamentet kan du forsøge at overbevise Familieretshuset om, at den anden forælder ikke skal have forældremyndigheden, hvis du skulle gå bort. I testamentet skal du særligt være opmærksom på begrundelsen for dine ønsker, da det ellers ikke er sikkert, at Familieretshuset lytter til dine ønsker, hvis du skulle gå bort.

Eksempel: Gitte er enlig mor til et barn. Gitte har den fulde forældremyndighed. Ole er far til barnet. Ole har dog næsten ikke haft kontakt til barnet siden det blev født.

Hvis Gitte ikke opretter noget testamente, kan hun risikere, at Ole får forældremyndigheden til barnet. Ønsker Gitte ikke dette, skal hun derfor oprette et børnetestamente.

Det kan derfor være en god idé at få hjælp fra en jurist eller advokat. Advokaten kan hjælpe dig med at skrive begrundelsen, så dine chancer bliver så gode som mulige, hvis nu du skulle gå bort. Du skal huske på, at det handler om at overbevise Familieretshuset tilstrækkeligt – det kan en advokat med speciale i børnetestamenter hjælpe dig med.

Få en uforpligtende snak med os her.

Skal jeg også oprette et ‘almindeligt’ testamente?

Du kan reelt set oprette børnetestamentet på 2 måder:

  1. Som en del af et ‘almindeligt’ testamente eller
  2. Udelukkende som børnetestamente

Du behøves derfor ikke også at oprette et ‘almindeligt’ testamente, hvis du ikke har øvrige oplysninger.

Det kan dog være en god idé at få udarbejdet et testamente, hvor du samtidig bestemmer fordelingen af arven efter dig. Det kan for eksempel være en god idé at begunstige den, der skal tage sig af barnet, hvis du/I skulle gå bort.

For eksempel kan du beslutte, at vedkommende skal have XX andel af arven efter dig/jer til at tage sig af barnet, hvis du/I skulle afgå ved døden, før barnet bliver myndig.

Eksempel: Mogens og Gitte har 2 børn. De ønsker, at Gittes bror skal have forældremyndigheden, hvis både Mogens og Gitte skulle gå bort. De ønsker også, at Gittes bror skal have 20% af arven efter dem til at tage sig af børnene, hvis de begge skulle gå bort før børnene bliver 18 år.

Mogens og Gitte får derfor lavet et almindeligt testamente, der også indeholder et børnetestamente. I testamentet får de ligeledes begunstiget Gittes bror, så han modtager 20% af arven efter dem til at tage sig af børnene, hvis uheldet skulle være ude.

I ovenstående eksempel er Mogens og Gitte dermed mere sikre på, at det bliver Gittes bror, der får forældremyndigheden. Derudover har det den fordel, at Gittes bror også får nogle penge til at kunne tage sig af børnene, hvis uheldet skulle være ude, og både Mogens og Gitte afgår ved døden.

(Artiklen fortsætter under billedet…)

Børnetestamente eller almindeligt testamente?

Hvordan opretter jeg et børnetestamente?

Der er reelt ingen formkrav til børnetestamentet.

MEN!

For at være sikker på, at testamentet kommer til Familieretshuset kendskab, er det en god idé at få oprettet testamentet hos notaren som notartestamente.

Hvis det oprettes som notartestamente, kan du være mere sikker på, at Familieretshuset får kendskab til det. Når du/I går bort, vil det automatisk komme frem hos skifteretten, som så kan sende det videre til Familieretshuset til brug for forældremyndighedssagen.

TIP: Opret testamentet som notartestamente
Vil du være sikker på, at dine/jeres ønsker kommer til Familieretshusets kendskab? Så skal I have oprettet testamentet som notartestamente.

 

Børnetestamentet kan også oprettes som vidnetestamente, men som nævnt er det ikke altid at anbefale, da det dermed ikke automatisk kommer til Familieretshusets kendskab. Det vil være en større fordel af lave børnetestamentet som notartestamente ved, at det kommer for notaren.

Notaren skal bruge en række dokumenter fra dig. For eksempel skal du have lavet genparten til testamentet (forsiden). Dette skal udfyldes korrekt. Derudover skal du betale 300 kr. i retsafgift til notaren. Men pengene er godt givet ud, hvis nu uheldet skulle være ude.

1498884166_Arrow_Download

FÅ UFORPLIGTENDE SNAK OM BØRNETESTAMENTE HER

 

Børnetestamente pris

Hvad koster et børnetestamente så?

Prisen er forskellige fra advokat til advokat. For selve børnetestamentet vil det normalt koste mellem 1.500 og 5.000 kr. Derudover kommer en retsafgift til notaren, hvis du laver det som notartestamente (anbefales).

Hvis du skal have lavet børnetestamentet som en del af et ‘almindeligt’ testamente, hvor du også bestemmer fordelingen af arven efter dig, kan prisen blive lidt højere.

Nogle steder på internettet kan man finde skabeloner og lignende til børnetestamenter. Du skal dog være sikker på, at du får lavet det juridisk korrekt, får argumenteret korrekt i begrundelsen og har styr på de forskellige papirer osv. til notaren.

Derfor anbefales, at du får hjælp fra en advokat eller jurist med speciale i arv og testamenter til at lave de nødvendige papirer osv.

Få uforpligtende snak med jurist om børnetestamente

Vil du have hjælp til at oprette et børnetestamente?

Kontakt os herunder for at få en uforpligtende snak med os. Du bestemmer selv, om du ønsker at få vores hjælp eller ej. Vi har fast pris på udarbejdelse af testamente for 2.999 kr. inkl. moms og inkl. papirer til notaren. Læs mere her.

Udfyld formularen herunder. Derefter kontakter vi dig dig hurtigst muligt.

1Beskriv din sag
2Dine oplysninger
  • Du behøver ikke bruge lang tid på at beskrive sagen. Du vil blive kontaktet af os, hvor du kan uddybe dine behov.