Forhåndssamtykke til uskiftet bo

Forhåndssamtykke til uskiftet bo – læs om det her

Forhåndssamtykke til uskiftet bo – hvad er det? Hvornår skal det laves – og hvornår er det ikke nødvendigt? Hvem skal underskrive det, og hvad skal der ske derefter med samtykkeerklæringen osv.?

Det og meget mere kan du læse om i denne artikel.

Ønsker du hjælp til at få lavet samtykke til uskiftet bo, så den af jer der lever længst ikke behøves at gå fra hus og hjem? Køb vores skabelon til forhåndssamtykke her eller kontakt os her for at høre nærmere.

Du kan læse hele artiklen herunder.

Hvad er forhåndssamtykke til uskiftet bo?

Hvis der er børn uden for ægteskab, er det vigtigt at overveje, om I skal have styr på et forhåndssamtykke til uskiftet bo.

Med forhåndssamtykket er I sikre på, at den af jer, der lever længst, kan blive boende i boligen osv., hvis en af jer skulle gå bort.

Hvis I ikke har fået underskrevet forhåndsamtykket, er det ikke sikkert, at længstlevende kan sidde i uskiftet bo.

Samtykket til at sidde i uskiftet bo kan også gives af særbarnet/særbørnene, når en af jer afgår ved døden. I skal dog huske på, at et dødsfald kan både sætte længstlevende og afdødes særbørn i en sårbar situation. Det er ikke altid der, at man tænker rationelt.

Hvis I derfor vil være 100% sikre på, at den længstlevende af jer kan blive boende i boligen og vente med at skifte boet (altså fordele arven), skal I derfor have lavet et samtykke på forhånd til, at længstlevende kan sidde i uskiftet bo.

Samtykkeerklæringen der sikrer længstlevende
Hvis en af jer – eller jer begge – har barn/børn uden for ægteskab, er det en god idé at få lavet en samtykkeerklæring til uskiftet bo. Erklæringen sikrer, at længstlevende kan sidde i uskiftet bo og fx ikke behøves at sælge bolig, bil osv.

Hvornår er det relevant at få lavet?

Forhåndssamtykke til uskiftet bo er relevant for:

 • ægtefæller med barn/børn uden for ægteskab (det vil sige særbørn)

Det er relevant, uanset om det kun er den ene af jer eller jer begge, der har barn/børn fra et tidligere ægteskab. Og det er også relevant, selvom I begge har et godt forhold til særbarnet/særbørnene.

Et forhåndssamtykke er dog ikke relevant for:

 • ægtefæller, der kun har fælles barn/børn
 • ægtefæller uden børn
 • enlige
 • ugifte samlevende

I alle situationer (uanset om I har særbørn eller ej) kan det dog være relevant at overveje at få lavet testamente. På den måde kan du bestemme sådan noget som fordeling af arven, fortrinsret og evt. sørge for, at arven skal være kombinationssæreje, hvilket i mange tilfælde anbefales.

Hvem skal underskrive forhåndssamtykket?

Alle særbørn skal underskrive forhåndssamtykket.

Det vil sige, at hvis I har særbørn på begge sider, skal alle særbørnene underskrive forhåndssamtykket.

Som nævnt er det ikke noget krav, at der gives samtykke på forhånd. Hvis der dog ikke er underskrevet noget forhåndssamtykke vil særbarnet/særbørnene skulle give samtykket, når den ægtefælle med særbarn/særbørn afgår ved døden.

Det kan være svært at tage stilling til de juridiske papirer til den tid. Hvis I vil være 100% sikre på, at længstlevende har mulighed for at kunne sidde i uskiftet bo, er det derfor en god idé at tage snakken med særbarnet/særbørnene, mens I begge er i live.

 

KØB SKABELON TIL FORHÅNDSSAMTYKKE HER

 

Hvilke krav er der til forhåndssamtykke til uskiftet bo?

Der er en række krav til forhåndssamtykket.

For eksempel er der følgende betingelser:

 • Særbarnet/særbørnene skal være myndig(e) – det vil sige over 18 år
 • Forhåndssamtykket skal være underskrevet af særbarnet/særbørnene
 • Det skal kunne indleveres til skifteretten af længstlevende

Samtykkeerklæringen skal ikke for notaren, tinglyses eller lignende. Det er heller ikke et krav, at I benytter jer af vitterlighedsvidner. Det skal blot underskrives og derefter opbevares et sikkert sted af jer, så det ikke bliver væk.

Hvad sker der efter, at forhåndssamtykket er underskrevet?

Når forhåndssamtykket til det uskiftede bo er underskrevet, skal I opbevare det et sikkert sted.

Hvis testamentet ikke allerede har været for notaren (ved notartestamente), skal I have bestilt tid og op for at underskrive testamentet. Derefter vil selve testamentet blive opbevaret i centralregisteret for testamenter. Samtykkeerklæringen til uskiftet bo skal dog ikke hos notaren – det skal I selv opbevare.

Når en af jer afgår ved døden, kan den længstlevende med ro i sindet søge om at få udleveret dødsboet til uskiftet bo. Det koster 500 kr. i retsafgift at få udleveret boet til uskiftet bo.

Længstlevende skal bruge domstolenes blanket til uskiftet bo, hvis længstlevende ønsker at anmode skifteretten om at kunne sidde i uskiftet bo.

Læs mere om hvad uskiftet bo samt reglerne herfor i vores artikel om uskiftet bo.

I skal selv opbevare erklæringen
Det er jeres eget ansvar at passe godt på samtykkeerklæringen. Den skal nemlig ikke opbevares af notaren eller lignende. Den skal først bruges, når længstlevende anmoder skifteretten om at sidde i uskiftet bo.

Hvad koster det at få lavet forhåndssamtykket?

Vil du have en pris på forhåndssamtykke til uskiftet bo?

Her på eJura.dk laver vi forhåndssamtykke til uskiftet bo i forbindelse med udarbejde af testamente, eller du kan vælge at købe vores skabelon og selv udfylde papirerne.

Du kan købe vores skabelon til forhåndssamtykke til uskiftet bo her.

Ønsker du en jurist til at lave et testamente, kan vi samtidig lave papirer til forhåndssamtykket uden merberegning. Vi har en fast pris på at hjælpe med testamenter for 2.999 kr. inkl. moms.

Med i prisen får du:

 • Testamente udarbejdet af jurist
 • Ubegrænset rådgivning, så I kan få svar på jeres eventuelle spørgsmål
 • Forhåndssamtykkeerklæring
 • Papirer til notaren
 • Hjælp til bestilling af tid hos notaren

Du/I skal blot selv betale et gebyr hos notaren på 300 kr., så testamentet opbevares i centralregisteret for testamenter.

Prisen på de 2.999 kr. er fast, så du ikke får nogle ubehagelige overraskelser eller ekstraregninger – uanset hvor lang tid vi bruger på at hjælpe dig/jer med testamentet.

Kontakt os herunder for at få en uforpligtende samtale om testamentet.

Kontakt os her for at få hjælp til forhåndssamtykke til uskiftet bo

Brug for hjælp til at få oprettet forhåndssamtykke til uskiftet bo? Eller overvejer du at få styr på testamentet?

Så kan vi på eJura.dk hjælpe dig – både med at oprette testamente og lave den nødvendige blanket til samtykke til uskiftet bo.

Her på eJura.dk har vi en fast pris for udarbejdelse af testamenter. Vi tager 2.999 kr. inkl. moms. Prisen er ligeledes inklusiv ubegrænset rådgivning, så du/I kan få svar på alle spørgsmålene samt papirer til notaren osv. Læs mere om, hvad du får med i prisen her.

Kontakt os herunder for at høre mere om, hvordan vi kan hjælpe dig/jer:

1Beskriv din sag
2Dine oplysninger
 • Du behøver ikke bruge lang tid på at beskrive sagen. Du vil blive kontaktet af os, hvor du kan uddybe dine behov.

 

 

Forhåndssamtykke til uskiftet bo