Testamente eksempel

Testamente eksempel – hvad skal testamentet indeholde? – eJura.dk

Testamente eksempel – hvad skal testamentet indeholde? Derudover kan du læse om, hvad du skal være opmærksom på, hvis du selv vil lave testamentet, og hvordan du opretter testamentet, så det bliver juridisk gyldigt.

Hvis du har brug for juridisk hjælp til arveregler og testamente, hjælper vi her på eJura.dk dig gerne med at få hjælp.

Vi har et netværk af specialiserede advokater/jurister, som kan hjælpe med lige præcis din sag. Du kan få et uforpligtende tilbud på, hvad det vil koste at få hjælp til dine behov her:

Få uforpligtende tilbud her.

Læs hele artiklen herunder.

Testamente eksempel

I et testamente skal du bl.a. være opmærksom på følgende regler:

 • den såkaldte 30-procents regel
 • den lovpligtige fredningstid for vedligeholdelsespligten for gravstedet forlænget med 20 år udover de i forvejen 20 år for kiste
 • at der ikke er nogle tvangsarvinger så reglerne for tvangsarv overholdes

Vær opmærksom på, at ved arvinger, der ikke er livsarvinger (søskende, nevøer, niecer, venner og bekendte m.fl.), kan du med fordel benytte denne 30 procents ordning. Reglerne for arveafgift er nemlig således:

 • Ægtefæller: 0% boafgift
 • Børn og samlevende igennem seneste 2 år:  15% boafgift
 • Søskende, nevøer, bedsteforældre, niecer, venner og bekendte: 36,25% boafgift

Men hvis du laver 30 procent reglen juridisk korrekt, kan du minimere afgiften fra 36,25% til 30%. Samtidig støtter du et godt formål.

Det foregår ved, at du donerer 30% af arven til en godkendt fond eller forening (almennyttig organisation) imod, at de til gengæld betaler arveafgiften. Det er dog ikke i alle tilfælde, at det er en god idé at få en organisation til at betale arveafgiften.

Du kan få hjælp til overvejelserne vedrørende afgifterne, hvis du får en jurist til at hjælpe dig.

Få tilbud på udarbejdelse af testamente her.

Sådan gør du, når du har hentet eksemplet på testamente

Et testamente skal tilrettes din situation.

Vores eksempel på testamente er til en enlig, der blot ønsker at tildele en arv til en ven. Det er derfor ikke et eksempel på et gensidigt testamente for ægtefæller, og der er heller ikke taget stilling til børn eller andre livsarvinger.

Hvis du er gift eller samlevende og/eller har børn, anbefaler vi derfor, at du får hjælp til at ændre testamentet, så det er tilpasset dine behov.

Hvis du er enlig og uden livsarvinger, skal du:

 1. Tilpasse arvens størrelse
 2. Ændre arvingen eller arvingernes navne
 3. Tage stilling til regler for bl.a. fortrinsret, båndlæggelse, vedligeholdelse af gravsted mv.
 4. Lave testamentet som vidnestestamente med 2 vitterlighedsvidner eller som notartestamente
 5. Underskrive og gøre testamentet gyldigt (underskrift af 2 vidner eller du underskriver foran notaren)
 6. Lave de korrekte papirer til notaren

Vi gør opmærksom på, at det kan have store konsekvenser, hvis du ikke udformer testamentet korrekt. Det kan derfor være en god idé at få hjælp fra en jurist eller advokat.

Få lavet testamentet her:

FÅ LAVET TESTAMENTE HER

Husk de forskellige arveregler

Når du skal lave testamentet, er det vigtigt, at du kender til de forskellige arveregler.

Arvereglerne er blandt andet afgørende for, hvad du kan skrive ind i testamentet. Hvis du skriver noget ind i testamentet, som bl.a. er i strid med arveloven, vil det være ugyldigt. Det er derfor vigtigt, at hvis du selv vil lave testamentet, så skal du kender til reglerne for arv og testamenter.

Reglerne kan blandt andet være om:

Hvis du for eksempel laver en paragraf om uskiftet bo  i et udvidet samlevertestamente, vil det være ugyldigt. Uskiftet bo er kun for gifte ægtefæller og giver længstlevende ægtefælle ret til at udskyde arven, så længstlevende fx kan blive boende i bolig osv.

Der kan ikke aftales uskiftet bo i et udvidet samlevertestamente, og derfor vil det være ugyldigt.

Et andet eksempel kan være, at du ønsker, at en bestemt person ønsker at arve alt efter dig. De kan være en god ven, kollega eller sågar en velgørende organisation. Det er dog ikke sikkert, at dette kan lade sig gøre på grund af reglerne for tvangsarv.

Reglerne om tvangsarv betyder, at min. 1/4 af arven skal tildeles tvangsarvinger. Så tænker du måske: “Hvem er tvangarvinger?”

Tvangsarvingerne er dine livsarvinger – altså børn, børnebørn osv. – samt din ægtefælle. Du kan altså ‘kun’ bestemme over 3/4 af din samlede arv. De sidste 25% SKAL efter arvelovens regler gå til tvangsarvingerne. Tvangsarven skal deles med 12,5% til din ægtefælle og 12,5% til dine livsarvinger.

Det betyder, at hvis du ønsker at begunstige din ægtefælle så meget som muligt, så kan du bestemme, at din ægtefælle skal have 7/8 af arven (på grund af de 12,5% kan lægges oveni de 3/4).

Hvis du beslutter noget, der er er mere vidtgående end arvelovens regler om tvangsarv, vil det være ugyldigt. Hvis du for eksempel i testamentet skriver, at du ønsker, at en af dine venner skal arve alt fra dig, vil det være ugyldigt, fordi din ven ‘kun’ kan tildeles 1/4 af arven.

Udover disse regler skal du være opmærksom på arvereglerne for fortrinsret, båndlæggelse, vedligeholdelse af gravstedet samt hvordan du bedst muligt kan minimere arveafgiften/boafgiften, som arvingerne ellers kan risikere at skulle betale.

(Artiklen fortsætter under billedet…)

Arveregler for testamente
Husk de forskellige arveregler, når du skal lave testamente. Ellers kan hele eller dele af testamentet vise sig at være ugyldig.

Opret testamente

Hvordan opretter man så testamentet?

For at oprette testamente, skal du enten til notaren eller få 2 vitterlighedsvidner til at underskrive.

Notartestamente

Et notartestamente er et testamente, hvor du tager hen til en notar ved retten og underskriver foran notaren. Notaren beholder herefter en version af notartestamentet og gemmer i notarialkontorets arkiv.

Notartestamenter er den sikreste form for testamenter, da de aldrig kan ‘blive væk’. Arvingerne kan altid få udleveret testamentet, hvis der er tale om et notartestamente, som er blevet underskrevet foran en notar.

Hvis du laver et notartestamente, skal du bestille tid hos en notar. Notaren er en jurist, der sidder i retten. Notarens opgave er at sikre sig, at I/du er, hvem I/du udgiver dig/jer for at være samt at I/du er ‘ved jeres fulde fem’. Notaren rådgiver ikke om testamentet eller arvereglerne.

Notaren kigger derfor ikke testamentet igennem eller lignende. Notaren beholder dog den ene version af testamentet og gemmer i arkivet.

Sådan opretter du et notartestamente:

 1. Find ud af, hvilken retskreds du hører til – det gør du ved at indtaste din adresse på Domstolenes hjemmeside
 2. Find notaren eller notorialkontorets kontaktside og reserver tid
 3. Husk at printe 2 enslydende testamenter samt have gyldigt foto-id med (pas eller kørekort)
 4. Husk at printe den korrekte forside til testamentet – det skal være den, som kan findes på Domstolenes hjemmeside
 5. Mød op på det reserverede tidspunkt, og husk at du skal betale de 300 kr. i retsafgift – de fleste retskredse tager imod kortbetaling (visa-dankort mv.), Mobilepay og kontanter
 6. Skriv under foran notaren mv.

Herefter har du oprettet notartestamentet.

Læs mere i vores artikel om notartestamente.

Vidnetestamente

Du kan også lave et vidnetestamente.

Fordelen er, at det ikke koster noget i retsafgift. Du skal heller ikke møde op i retten. Til gengæld skal du finde 2 vitterlighedsvidner.

Ulempen er, at testamentet kan blive væk. Hvis ingen ved, hvor testamentet er, vil arven blot blive fordelt efter arvelovens regler og ikke efter, hvad der stod i testamentet. Det betyder, at halvdelen vil gå til livsarvinger (børn, børnebørn etc.) og halvdelen til længstlevende ægtefælle, hvis denne stadig er i live.

Husk, at vitterlighedsviderne ikke må have nogen økonomisk interesse i testamentet. Hverken direkte eller indirekte. Det betyder, at de dels ikke selv må være begunstiget, men heller ikke have økonomisk interesse i, at en person bliver begunstiget.

Eksempel: Et vitterlighedsvidne må ikke være en kollegas kone, hvis kollegaen bliver begunstiget i testamentet. Det skyldes, at kollegaens kone vil have en økonomisk interesse i, at kollegaen bliver begunstiget.

Hvis det viser sig, at vitterlighedsvidnerne har økonomisk interesse, vil testamentet blive ugyldigt.

Læs mere i vores artikel om vidnetestamente.

(Artiklen fortsætter under billledet…)

Pris testamente på eJura.dk
Opret testamente i form af notartestamente eller vidnetestamente.

Få tilbud på hjælp til at oprette testamente

Vil du have hjælp til at udarbejde et testamente?

Så kan vi på eJura.dk hjælpe dig med at finde den rette advokat eller jurist, som derefter kan give dig et uforpligtende tilbud på, hvad det vil koste.

Udfyld formularen herunder. Derefter kontakter vi dig for at snakke om dine behov. Når det er gjort, kontakter vi vores advokatnetværk og finder den bedste advokat eller jurist til dine behov. Advokaten/juristen kontakter dig derefter direkte og oplyser om pris og indhold af tilbuddet.

Du bestemmer selv, om du ønsker at benytte dig af tilbuddet eller ej. Det er dermed 100% uforpligtende.

1Beskriv din sag
2Dine oplysninger
 • Du behøver ikke bruge lang tid på at beskrive sagen. Du vil blive kontaktet af os, hvor du kan uddybe dine behov.

 

Testamente eksempel