5 gode råd til at komme af med gæld

At komme af med gæld er ikke bare lutter lagkage. Læs med i denne artikel, hvor du får 5 gode råd til at få dig til at komme hurtigere af med gælden.

Udover de nævnte råd kræver det selvfølgelig hårdt arbejde. Men hvor der er vilje, er der vej.

1. Få overblikket – åben alle breve og lav en gældsoversigt

Først og fremmest er det utrolig vigtigt, at du får overblikket. Hvad skylder du og til hvem? Vidste du, at du kan logge på hos SKAT og se, om der er nogle kreditorer, der har registreret, at du skylder penge hos dem? Det er en god start.

For at få overblikket skal du åbne alle breve. Lig dem i orden, så alle brev fra de forskellige kreditorer er i system. Skriv dem op på en liste, og hvor meget du skylder til den pågældende kreditor. Får du ligepludselig et brev fra en kreditor, du ikke har på listen, kan du bare skrive den på.

Det kan være hårdt og nervepirrende at se tallene og modtage samt åbne alle de breve. Men det er en vigtig del for at blive gældsfri. Du er nødt til at anerkende, at du har gælden og finde ud af, hvor meget det er.

BLIV GÆLDSFRI MED E-BOGEN “BLIV GÆLDSFRI” – LÆS MERE HER

2. Lav et budget og udregn rådighedsbeløb

Dernæst skal du lave et budget. Det kan laves i hånden eller på computeren i et excel-ark. Det vigtigste er, at du får opregnet alle dine indtægter og udgifter og finder ud af, hvor meget du har til over til mad og lignende. Det er det, man kalder rådighedsbeløbet.

Ud fra rådighedsbeløbet vil du også kunne beregne, om det er realistisk at afdrage på gælden eller om du eventuelt skal lave nye aftaler med kreditorerne.

3. Hav en dialog med kreditorerne

Det er meget vigtigt at have en dialog med kreditorerne. Først og fremmest fordi du skylder dem penge, og hvis de ikke hører fra dig, bliver der ikke fundet en fornuftig løsning.

Derudover kan man forhindre mange ‘ildebrande’ i at opstå ved at tage dem i opløbet. Hvis du for eksempel får lavet en afdragsordning eller underskrevet en selvskyldnererklæring, vil kreditor måske droppe at hive dig i fogedretten og dermed sparer du også de omkostninger, der er forbundet med det.

Du kan lave en e-mailadresse, der kun bruges til kreditorer og bede dem alle om at sende en restopgørelse af gælden til denne e-mailadresse. Du kan med fordel tjekke denne mailadresse fast to gange om ugen. På den måde bliver du ikke forstyrret konstant i din ‘privatsfære’, men kan få det holdt lidt adskilt.

Hvis du har en god dialog med kreditorerne, kan du også prøve at forhandle lidt med dem. Du kan for eksempel sige, at du kan betale halvdelen af beløbet d. 1. mod at de sletter resten af gælden.

BLIV GÆLDSFRI MED E-BOGEN “BLIV GÆLDSFRI” – LÆS MERE HER

4. Betal regningerne i prioriteret rækkefølge

Der skal ikke særlig meget til, før man mister overblikket. Og hurtigt bliver det den mest presserende kreditor, der hurtigst får sine penge. Det kan lige pludselig betyde, at du får lukket for strømmen, står uden mobiltelefon og må gå fra hus og hjem.

Derfor skal du prioritere dine regninger. Det er nemlig IKKE den mest pressende kreditor, der nødvendigvis skal have sine penge først. Hvis du ikke har råd til at betale dit vigtigste regninger, fordi du afdrager på anden gæld (for eksempel forbrugslån), så skal du oplyse henstand til gælden på forbrugslånet og få betalt dine vigtigere regninger først!

Du skal som udgangspunkt betale dine regninger eller gæld i følgende rækkefølge:

  • Husleje (boligafgift eller lån til realkreditinstitut for boligen eller lignende)
  • Regninger for forsyningsforbrug. Først og fremmest el- og varmeregninger
  • Forsikringer, A-kasser og fagforeninger
  • Det offentlige (hvis du har for eksempel SU-lån, så betal det tilbage som aftalt)
  • Andre relevante faste udgifter
  • Gæld for forbrugslån og andet

Hvis du ikke betaler din husleje kan udlejer udsætte dig, det vil sige smide dig ud af lejeboligen, selvom du har en lejekontrakt. Hvis du ejer en bolig, kan din bolig blive sat på tvangsauktion.

Det er også utrolig vigtigt, at du betaler din regninger for forsyningsforbrug. Det er for eksempel regninger for el, regninger for varme, gas og lignende. Især elregningen er vigtig. Hvis du ikke betaler den i tide, kan du risikere, at din elmåler bliver afbrudt, og så kan du ikke længere bruge køleskab og fryser samt lys og andet elektronik. Og så er det pludselig meget svært at leve i boligen!

Alle kreditorer accepeterer ligeledes, at du betaler udgifter til fagforeninger, a-kasser og forsikringer. Det er almindelig sund fornuft, og det skal man kunne have luft til forud for andre almindelige kreditorer (bortset fra husleje og forsyningsregninger).

Det offentlige skal prioriteres lidt højere end alt muligt andet gæld. Det skyldes, at hvis du ikke betaler, kan det offentlige foretage lønindeholdelse, hvilket vil sige, at din trækprocent bliver sat op til at betale dine afdrag. Det offentlige er de eneste, der på den måde kan tvinge dig til at betale af på gælden. Det kan andre kreditorer ikke, og derfor er det vigtigt, at du prioriterer det offentlige lidt højere end andre kreditorer (men som nævnt ikke højere end husleje og forsyningsregninger).

Dernæst kommer andre relevante faste udgifter. For eksempel udgifter til tandlægeregninger eller lignende.

Først efter ovennævnte regninger og udgifter skal du betale til forbrugslån mv.

5. Kæmp, kæmp, kæmp og giv ikke op

Det sidste råd er måske også det vigtigste.

Du skal blive ved med at kæmpe. Også selvom du har indset, at du bliver nødt til at leve på en sten for at få råd til det hele i en tidsperiode.

Det vigtigste er bare, at du ikke giver op.

Hvis din gæld er meget høj, og der ikke er nogen mulighed for løsning, må du ikke give op på livet. Lær at leve med det og få styr på dine kreditorer og kommunikationen til dem, så du kan leve dit liv bedre.

Bliv ved med at kæmpe for at få et job. Ja, det kan sgu godt være utrolig svært. Men hvis du ikke kæmper videre, får du heller ikke noget, og din sandsynlighed for at komme ud af gælden bliver dermed kraftigt formindsket.

Så kæmp, kæmp, kæmp og giv aldrig op!

Du er jo allerede godt på vej ved at være inde på denne artikel.

Få gratis budgetskema og bliv gældsfri

Vil du gerne blive gældsfri?

Det første du skal  gøre er at få oversigt over din økonomi. For at få det skal du bruge et ordentligt budgetskema, hvor du indtaster dine indtægter og udgifter samt laver en gældsoversigt og udregner rådighedsbeløbet.

Kompliceret? Nej, læs med her. Alt dette kan du nemlig let gøre ved enten at se nærmere på e-bogen “Bliv gældsfri“, hvor du lærer alt, hvad der skal til for at blive gældsfri. Både vedrørende budgetskema, men også fx forhandling af gæld, fogedretsmøder og gældssanering:

BLIV GÆLDSFRI MED E-BOGEN “BLIV GÆLDSFRI” – LÆS MERE HER

Du kan også vælge at downloade vores gratis budgetskema ved at skrive din e-mailadresse herunder:

Har du nogle spørgsmål?

Hvis du har spørgsmål, kommentarer eller lignende efter at have læst denne artikel kan du søge lidt rundt på Ejura.dk og se, om der er nogle andre artikler, der besvarer dine spørgsmål, eller også er du velkommen til at skrive dit spørgsmål lige herunder. Så forsøger vi at besvare det hurtigst muligt.

BLIV GÆLDSFRI MED E-BOGEN “BLIV GÆLDSFRI” – LÆS MERE HER