Hvad sker der i fogedretten?

Hvad sker der i fogedretten? Få svaret her

Hvad sker der i fogedretten? Er du indkaldt, men vil gerne vide, hvad der kommer til at ske, hvad du bliver spurgt om og lignende? Så læs denne artikel og få svarene.  

I denne artikel vil spørgsmålet om, hvad der sker i fogedretten blive besvaret. Artiklen vil tage udgangspunkt i en inkassosag, det vil sige en skyldnersag og vil ikke komme nærmere ind på de andre forhold, som fogedretten også behandler.

Fogedretten er en ret, men ikke ligefrem Højesteret

Inden du får svar pø spørgsmålet: “Hvad sker der i fogedretten” skal du først lige have lidt info om selve fogedretten.

Først og fremmest skal det siges, at: fogedretten er en ret, der tvangsfuldbyrder. Den er derfor selvfølgelig ikke til at spøge med og skal tages helt og aldeles alvorligt.

Når det er sagt, skal man dog have in mente, at advokatfirmaer og inkassofirmaer bruger fogedretten flittigt. Først og fremmest som et varsel. Det har nemlig en god effekt til at give skyldneren (debitoren) en følelse af, at nu bliver det altså alvor, og nu er det ikke længere bare en sag mellem to parter – nu skal den ovenikøbet også for retten.

Et advokatfirma eller inkassofirma, der driver inkaso, vil derfor først og fremmest bruge fogedretten i håb om at indkassere pengene noget hurtigere, da det kan skræmme skyldneren lidt. Typisk skriver inkassofirmaet også hvor meget omkostninger vil blive, hvis sagen går til fogedretten. Dette er dog nogle estimerede omkostninger, og det er slet ikke sikkert den løber op i det beløb, men igen – det kan have en effekt på skyldneren, som får skyldneren til at betale.

Dernæst er der også mange kreditorer (dem, der skyldes penge til), som ønsker sagen i fogedretten grundet forældelse. Hvis der ikke er noget fundament vil sagen blive forældet efter tre år, men hvis sagen er blevet indkaldt for retten på baggrund af et betalingspåkrav eller en dom fra civilretten, så vil der gå endnu længere tid, før kravet bliver forældet – hvilket de fleste kreditorer er interesseret i, medmindre kravet er tilpas lavt.

Der er altså flere forskellige grunde til, at inkassofirmaerne ønsker at sende sagen i fogedretten.

Men når det er sagt så uanset hvad, så skal du tage det helt roligt. Nogle tror at en fogedret er ligesom en af de domstole, som man ser i de amerikanske film med en kæmpe domssal og en dommer oppe ved en taler stol med sort kappe og hvid paryk.

Men bare rolig, sådan er det slet ikke. Selvfølgelig skal fogedretten da tages alvorligt, men det er slet ikke så slemt, som mange går og frygter. Lad os kigge lidt nærmere på, hvad der egentlig sker derinde.

Billedet i toppen af denne artikel kunne være et fogedretslokale.

BLIV GÆLDSFRI MED E-BOGEN “BLIV GÆLDSFRI” – LÆS MERE HER

Hvad sker der i fogedretten? Sådan foregår det

Nu ved du lidt mere om fogedretten, men tænker nok stadig: “Hvad sker der i fogedretten?”. Læs her hvordan det hele foregår, så du bliver godt klæde på, hvis du skal i fogedretten.

I nogle fogedretter skal man melde sin ankomst.

Når det er gjort, skal man tage plads, indtil man bliver kaldt ind.

Når du bliver kaldt ind, vil du typisk komme ind i et mødelokale, og der vil være et bord og et par stole samt en computer. Fogeden vil sidde på den ene stol, kreditors repræsentant (inkasso-/advokatfirmaet) vil sidde på en anden stol, og du vil sidde på en tredje.

Når du bliver kaldt ind hilser du pænt på fogeden og kreditor eller kreditors repræsentant.

Fogeden vil starte med at spørge, om du er den, du er og måske også spørge til, om du bor på den adresse, som fogedretten har registreret.

Dernæst vil fogeden måske gøre sagen op – fortælle hvor meget kravet er på i dag og derefter fortælle grunden til, hvorfor skyldneren (debitor) er her i dag. Derefter starter mødet rigtigt.

Kreditor eller kreditors repræsentant (inkasso-/advokatfirmaet) vil få ordet og vil stille dig nogle spørgsmål. Det kan være meget forskelligt fra kreditor til kreditor, hvilke spørgsmål du stiller.

Formålet med fogedretsmødet er at få dig til at betale, enten her og nu eller ved en afdragsordning, samt at få udlæg i nogle af dine ejendele. Udlæg betyder, at de vil have sikkerhed i nogle af dine ejendele, fx en bil, med det formål at kunne sælge den på tvangsauktion til brug for at betale gælden, hvis der ikke bliver betalt på gælden.

Men derudover vil mange kreditorer også prøve at ‘kreditvurdere’ dig. Det betyder, at de vil forsøge at spørge ind til dine økonomiske forhold for at vurdere, om du vil kunne betale mere på gælden, eller om det, du har foreslået at betale, er urealistisk samt om det kan betale sig at hive dig i fogedretten igen på et senere tidspunkt.

De mest gængse spørgsmål stillet af kreditor i fogedretten er:

 • Har du mulighed for at betale kravet (din gæld) – enten her og nu eller i afdrag?
 • Ejer du noget af værdi?
 • Har du bil?
 • Ejer du en ejendom?
 • Ejer du noget elektronik af værdi? En iPhone mobil fx en iPhone 5 eller iPhone 6? Eller en Macbook bærbar?
 • Ejer du sommerhus?
 • Bor du til leje? Hvis ja, har du betalt noget depositum, da du flyttede ind? Og i så fald hvor meget og hvem er udlejer?
 • Hvad laver du til dagligt?
 • Hvor meget har du til rådighed, når du har betalt dine udgifter? Det vil sige til rådighed til mad mv.
 • Er du gift?
 • Har du nogle børn, som du har forsørgerpligt til?
 • Hvor meget gæld har du alt i alt? Er det med gæld til det offentlige?
 • Hvad er dit CPR-nummer?
 • Hvad er dine kontaktoplysninger (telefon og e-mailadresse)?

Ja, de kan finde på at stille mange spørgsmål. Som nævnt er det først og fremmest for at få dig til at betale og for at foretage udlæg i nogle af dine ejendele.

Hvad sker der i fogedretten: skal du svare på alt, du bliver spurgt om?

Ikke nødvendigvis. Først og fremmest har skyldneren selvfølgelig oplysningerpligt i fogedretten og skal oplyse om, hvorvidt skyldneren er i stand til at betale på gælden evt. som afdragsordning, samt om skyldneren ejer noget af værdi, som der kan foretages udlæg i.

Noge debitorer vil ikke oplyse for eksempel telefonnummer, da de ikke vil blive forstyrret af kreditor telefonisk. Som debitor kan det dog være bedst at oplyse et telefonnummer. Generelt er det mest fordelagtigt – ikke bare for kreditor, men så sandelig også for debitor/skyldner – at man har en dialog med hinanden og forsøgt at få en løsning på situationen. Men debitor/skyldner har ikke oplysningspligt til for eksempel at oplyse et telefonnummer.

Husk, du kan læse mange flere artikler om fogedretten i vores mini artikelserie om fogedretten. Hvis du har spørgsmål til fogedretten efter du har læst denne artikel, vil vi anbefale dig at læse nogle flere artikler herinde på eJura.dk, og hvis du stadig er i tvivl om noget, er du altid velkommen til at skrive en kommentar til den enkelte artikel.

Få gratis budgetskema og bliv gældsfri

Vil du gerne blive gældsfri?

Det første du skal  gøre er at få oversigt over din økonomi. For at få det skal du bruge et ordentligt budgetskema, hvor du indtaster dine indtægter og udgifter samt laver en gældsoversigt og udregner rådighedsbeløbet.

Kompliceret? Nej, læs med her. Alt dette kan du nemlig let gøre ved enten at se nærmere på e-bogen “Bliv gældsfri“, hvor du lærer alt, hvad der skal til for at blive gældsfri. Både vedrørende budgetskema, men også fx forhandling af gæld, fogedretsmøder og gældssanering.

Du kan læse mere om e-bogen “Bliv gældsfri” her:

BLIV GÆLDSFRI MED E-BOGEN “BLIV GÆLDSFRI” – LÆS MERE HER

Du kan også vælge at downloade vores gratis budgetskema ved at skrive din e-mailadresse herunder:

Har du brug for hjælp til gæld?

Har du brug for mere hjælp? Gør noget ved det i dag. Hvis du ikke selv kan overskue din gæld, så få hjælp udefra. Få hjælp fra venner og familie eller eventuelt professionel rådgivning.

En gældsrådgiver kan hjælpe dig med fogedretsmøder, budgetlægning, gældssanering, forhandling med kreditorer og meget mere.

Du kan få fat i en gældsrådgiver her:

FÅ HJÆLP FRA GÆLDSRÅDGIVER HER

Hvad sker der i fogedretten?