insolvenserklæring

Hvad vil det sige at få en insolvenserklæring i fogedretten?

Insolvenserklæring i fogedretten? Denne artikel er en del af eJura.dks mini artikelserie om fogedretten. Du kan læse flere af vores artikler om inkasso og om fogedretten i vores kategori “Inkasso“. Denne artikel omhandler insolvenserklæring, også kaldet fredningsreglen.

Hvis du møder i fogedretten til et fogedretsmøde og fortæller, at du ikke ejer noget af værdi, udover hvad der er nødvendigt for at have et beskedent hjem og leve beskedent, vil du i størstedelen af tilfældene få en insolvenserklæring fra fogedretten. Dette skyldes den regel, der rent juridisk kaldes fredningsreglen, som i udgangspunktet freder dig fra fogedretten i 6 måneder.

Hvad er en insolvenserklæring?

En insolvenserklæring er en erklæring fra fogedretten, om at du har oplyst i fogedretten, at du ikke ejer noget af værdi, som der kan foretages udlæg i. At tage udlæg i noget vil sige, at kreditor får sikkerhed i nogle af dine ejendele, som kan begæres solgt på tvangsauktion for at ‘betale’ på gælden.

En insolvenserklæring betyder IKKE, at du ikke har mulighed for at betale noget. Det kan godt være, at du er i arbejde og faktisk har et rimelig stort rådighedsbeløb. Men det betyder, at du ikke ejer noget af værdi, som kreditor kan tage udlæg i. Hvad kreditor kan tage udlæg i afhænger af de juridiske regler om blandt andet trangsbeneficiet, som gør, at kreditor kun kan tage udlæg i ejendele mv., som ikke overstiger, hvad der udgør en beskeden levefod og et beskedent hjem.

Det vil sige, at du får lov til at beholde din Nokia 3310, men hvis du har den nyeste iPhone, vil der kunne foretages udlæg i denne, og så vil du ikke få en insolvenserklæring.

1498884166_Arrow_Download

VIL DU BLIVE GÆLDSFRI? LÆS HER, HVORDAN VI KAN HJÆLPE DIG

 

 

Hvad gør insolvenserklæringen?

Der er en regel, der kaldes “fredningsreglen”, der gør, at du ikke kan indkaldes i fogedretten igen 6 måneder fra den dato, du har fået insolvenserkæringen.

En insolvenserklæring betyder altså, at du som skyldner/debitor bliver ‘fredet’ fra fogedretten de næste 6 måneder. Du kan altså som udgangspunkt ikke blive indkaldt af en kreditor igen 6 måneder efter insolvenserklæringen. Dette gælder for alle kreditorer: ingen af dem kan indkalde dig til fogedretten.

Hvis du får ejendele af værdi i fredningsperioden

Der er en undtagelse til ovenstående om ikke at kunne blive indkaldt til fogedretten i fredningsperioden.

Hvis du får ejendele af værdi i fredningsperioden, vil kreditor kunne indkalde dig til fogedretten igen, selvom du har fået en insolvenserklæring. Så hvis du vinder i lotto og køber et nyt hus i løbet af fredningsperioden, vil kreditor altså godt kunne indkalde dig til fogedretten på ny.

Gæld til det offentlige

Derudover gælder insolvenserklæringen IKKE for det offentlige. Det vil sige, hvis du skylder penge til SKAT, børnepenge, moms eller lignende, så vil de godt kunne indkalde dig til det offentliges svar på fogedretten, som er SKATs inddrivelsescenter.

Hvad må kreditor, hvis jeg har fået en insolvenserklæring?

Hvis du har fået en insolvenserklæring betyder det ikke, at du er fuldstændig fredet fra kreditor de næste 6 måneder. Det betyder blot, at du er fredet fra at blive indkaldt til fogedretten.

Kreditor må altså godt kontakte dig. Det vil sige, de må gerne møde op på din bopæl eller ringe/skrive til dig.

Hvordan ved jeg, om jeg har fået en insolvenserklæring?

Mange fogedretter er begyndt at printe en insolvenserklæring til dig samt give en noget information med om insolvenserklæringen.

Dog er der stadig en del steder, hvor man slet ikke får noget på papir på, at man er blevet erklæret insolvent. Fogeden kan også blot finde på at nævne det til dig mundtligt. Men dette er heller ikke alle steder, man gør dette.

Du kan dog altid kontakte fogedretten og høre om, hvorvidt du er blevet erklæret insolvent.

Hvorfor har man reglen om insolvenserklæring?

Insolvenserklæringen og fredningsreglen er til for debitors/skyldners skyld.

Hensynet bag insolvenserklæringen er, at man giver debitor noget ro og fred fra at blive indkaldt til fogedretten. Man skal ligeledes huske på, at der kommer omkostninger på kravet hver gang, man bliver hevet i fogedretten. For eksempel skal kreditor/kreditors repræsentant have et mødesalær hver gang, Hvis man kunne blive hevet i fogedretten hver anden uge og få mødesalær for dette ville kravet blive urimeligt større – blot på omskostningerne.

Hvad hvis jeg ingenting ejer, men har depositum i en lejebolig?

Depositum i en lejebolig er nok til, at du IKKE kan få en insolvenserklæring.

Det er en klassisk problematik. For egentlig kan der jo være en masse udlæg i depositummet, men alligevel kan kreditor blive ved med at hive dig i fogedretten.

Selv hvis man har taget et lån af kommunen til at betale depositum, og der er andre kreditorer, der har taget udlæg i depositummet, så der ikke bliver noget tilbage ved fraflytning, vil man ikke kunne få en insolvenserklæring.

Man kan som skyldner prøve at høre fogeden om muligheden for at få en insolvenserklæring, hvis man kun har depositum, som der allerede er foretaget udlæg i. Nogle fogeder vil vise sin nåde over dig og lade dig få en insolvenserklæring.

Få gratis budgetskema og bliv gældsfri

Vil du gerne blive gældsfri?

Det første du skal  gøre er at få oversigt over din økonomi. For at få det skal du bruge et ordentligt budgetskema, hvor du indtaster dine indtægter og udgifter samt laver en gældsoversigt og udregner rådighedsbeløbet.

Kompliceret? Nej, læs med her. Alt dette kan du nemlig let gøre ved at downloade vores gratis budgetskema ved at skrive din e-mailadresse herunder:

Vil du selv lære, hvordan du bliver gældsfri?

Hvis du har gæld, har du brug for hjælp. En gældsrådgiver kan desværre koste en del.

Hvorfor ikke lære selv, hvordan du kan blive gældsfri?

Køb e-bogen “Bliv gældsfri“, hvor du bl.a. lærer:

 • Lægge budget
 • Få et overblik over din økonomi og gæld
 • Kommunikere med dem du skylder penge til
 • Forhandle gælden ned
 • Klare fogedretsmøderne uden problemer
 • Søge om gældssanering og dermed få noget af gælden slettet

Og meget mere.

Læs mere om e-bogen her. Du kan også lade os hjælpe dig:

1498884166_Arrow_Download

VIL DU BLIVE GÆLDSFRI? LÆS HER, HVORDAN VI KAN HJÆLPE DIG

 

insolvenserklæring

22 kommentarer

 • Annabella Withington

  Jeg har fået afslag på gældssanering i forbindelse med, at jeg har måtte fraflytte mit hus, som blev solgt i fri handel. Jeg tjente ikke på det. Jeg måtte flytte, fordi jeg er syg og modtager førtidspension og ikke kan betale for reperationer på huset. Desuden skal jeg betale mange penge for sygebehandling og transport. Derfor måtte jeg fraflytte huset i marts måned. Den 1. december vil jeg kun få folkepension at leve af og betale udgifter for. Jeg har valgt at anke afslaget, men kan kreditor forlange penge, hvis jeg er erklæret insolvent ? Jeg vil aldrig kunne betale lånet til kreditforeningen tilbage Og hvordan kan man gøre udlæg i et depositum, som udlejer jo har modtaget ved indflytning i lejebolig ?
  Venlig hilsen
  Annabella Withington

  • Alexaner Bojsen, BA.jur.

   Hej Annabella.
   I forhold til gældssanering, så er der desværre rimelig skrappe krav til at få det, og betingelserne til det er mange.
   Hvis du har fået en insolvenserkæring betyder det, at de ikke kan hive dig i fogedretten før om et halvt år. Kreditor kan ikke forlange penge, som du ikke har. Mit råd til dig er at ligge et budget, som viser, at du ikke har nogle penge til at betale til gælden, som du sender til dine kreditorer og forklare, at du ikke kan betale, men nok skal betale hvis din økonomiske situation skulle ændre sig samt oplyse om, at du også har fået insolvenserkæring.
   Kreditorerne kan godt tage udlæg i depositum, fordi det er et depositum – det er penge, som du modtager, når du fraflytter.
   Sig til hvis du har flere spørgsmål eller yderligere brug for hjælp.
   Venlig hilsen
   Alexander Bojsen

  • Alexaner Bojsen, BA.jur.

   Du kan i øvrigt også læse vores artikel om udlæg i depositum til information her: https://ejura.dk/inkasso/udlaeg-i-depositum-hvad-man-goere-man-skal/

 • Tony Vedsmand

  Hej
  Jeg er erklæret insolvent, men har nu fået at vide at jeg er blevet kaldt i fogedretten igen ( inden for de 6 mrd)
  Grundet er for at undgå sagen forældes…
  Skal der ikke går 6 mrd før man kan indkaldes igen, jeg har jo ikke ændret økonomisk status.
  Mvh
  Tony

  • Alexaner Bojsen, BA.jur.

   Hej Tony.
   Tak for dit spørgsmål.
   Er du sikker på, at der er tale om en indkaldelse? Og er du sikker på, at din insolvensperiode ikke er udløbet? Hvis insolvensperioden ikke er udløbet, kan dem du skylder penge til kun hive dig i fogedretten, hvis de har mistanke om, at du i insolvensperioden har ændret økonomisk status.
   Hvis du har fået en insolvenserklæring, vil dem du skylder penge til godt kunne anmode om fogedretsmøde for at undgå forældelse af sagen, men hvis du har fået en insolvenserklæring, og indkaldelsen er inden for 6 måneder af insolvensperioden, burde fogedretsmødet blive afvist, men forældelsesfristen stadig afbrudt.

   Jeg vil derfor ringe til fogedretten, som du har fået indkaldelsen fra og spørge ind til din insolvenserklæring. Hvis fogedretten oplyser, at du skal møde, vil jeg kontakte dem du skylder penge til og forklare din økonomiske situation og sige, at du gerne vil skrive under på det, der hedder et frivilligt forlig. Når du underskriver dette, erklærer du, at du er enig i gælden, men uden kreditor behøves at hive dig i fogedretten.

   Mvh Alexander.

 • Frederik Jessen

  Hej Aleaner,

  Interessant indlæg. Hvis man ikke har noget værdi eller penge tilrådighed, men ved siden af driver en lille enkeltmandsvirksomhed som kan dække omkostninger hver måned, er det så stadigvæk muligt at blive erklæret insolvens?

  • Alexaner Bojsen, BA.jur.

   Hej Frederik.

   Tak for dit spørgsmål.

   Det afhænger af den konkrete situation. Hvis du har aktiver, som ikke er nødvendige for at have en beskeden levefod og et beskedent hjem, vil du ikke få insolvenserklæring. Det vil sige, hvis enkeltmandsvirksomheden dækker omkostninger til bil og stort hus, vil du ikke få en insolvenserklæring.
   Hvis du ejer noget af værdi udover noget sædvanligt, fx bil der er mere værd end skrotpris, en ejer- eller andelsbolig, noget dyrt elektronik, dyre smykke, dyre aktiver i enkeltmandsvirksomheden, som ikke anses for nødvendige, vil der kunne tages udlæg i dette, og du vil ikke kunne få en insolvenserklæring.

   Jeg håber det besvarede dit spørgsmål.

   Mvh Alexander.

 • Andres Fjoll

  Hej. Jeg fik 2 inkaldelser, fra 2 forskellige kreditorer, til fogderetten, rundt samme tid. Nu i november mødte jeg på og blev så erklæret insolvent. Skal jeg så møde den anden gang i december?

  • Alexaner Bojsen, BA.jur.

   Hej Andres. Nej, som udgangspunkt skal du ikke. Men ring til fogedretten det sted, hvor du er indkaldt i december og sig du har fået en insolvenserklæring, og så vil de højst sandsynlig bare aflyse fogedretsmødet.
   Mvh Alexander Bojsen.

   • Andres Fjoll

    Tak for svar!

    • Alexaner Bojsen, BA.jur.

     Selv tak!

 • Sebastian Thrane

  Hvis man nu er kreditor og har udført arbejde for en som har været insolvent i den periode hvori arbejdet er udført, er det så kreditors egen fejl, eller er det ikke lovligt?

  Eks. bliver en erklæret insolvens den 1. maj – men går ud og bestiller noget arbejde den 29. maj, kunden betaler så ikke får det udførte arbejde – og når kreditor så prøver at få pengene, så bliver man mødt med at debitor ikke kan betale, da de er erklæret insolvens den 1. maj – altså før arbejdet er udført.

  • Alexaner Bojsen, BA.jur.

   Hej Sebastian.
   Nej, det er skam ikke kreditors “egen fejl”. En kreditor har ikke ‘pligt’ til at undersøge, om skyldneren er i stand til at betale, men hvis man har mistanke om, hvorvidt det er muligt for skyldner, vil det dog være en god idé.
   Men først og fremmest betyder en insolvenserklæring ikke altid, at de ikke kan betale en faktura – det betyder blot, at de ikke ejer noget af værdi. Tit tror skyldneren fejlagtigt, at fordi de har fået en insolvenserklæring, behøves skyldneren ikke betale nogle af sine regninger o.lign. Hvis du dog har forsøgt at inddrive pengene uden held, er der ikke så meget andet at gøre end at vente. Man kan ikke klippe håret af en skaldet, så hvis skyldneren ikke har nogle penge eller aktiver, der kan tages udlæg i og sælges på tvangsauktion, må man vente til skyldnerens økonomiske situation forhåbentlig ændrer sig.
   Du skal dog være opmærksom på, at fakturakravet forælder efter 3 år. Det betyder, at gælden slettes, hvis du som kreditor ikke gør noget forinden. Det er derfor nødvendigt at få fundament i sagen, hvilket du kan læse meget mere om i vores komplette guide til inkasso her.
   Men husk at overholde lovgivningen og undgå at kravet forælder osv. Hvis du er i tvivl om noget, ville jeg undersøge det nærmere, eller få en advokat/jurist til at foretage inkassosagen.
   Mvh Alexander Bojsen.

 • jan petersen

  hvor gammel skal en gæld være i en foderet sag. jeg skal i foderetten med en gæld til en bank det er 12 år siden jeg var i foderetten sidst har aldrig fåedet brev eller rykker fra banken

  • Alexaner Bojsen, BA.jur.

   Hej Jan. Det kommer an på, hvornår gælden er stiftet, og om den er omfattet af den gamle forældelseslov. Hvis gælden er stiftet før år 2007 er der en forældelsesfrist på 20 år, som kan afbrydes på flere måder – hertil kræves der nærmere oplysninger i sagen.

 • jens pedersen

  tusinde tak!

  via denne her hjemmeside kom jeg i kontakt med en super god gældsrådgiver som har hjulpet mig med at halvere min gæld på nogle få måneder.

  jeg kan virkelig anbefale at få kontaktet en gældsrådgiver.
  de kan virkelig hjælpe dig videre. så hvis du har gæld så kontakt en gældsrådgiver. jeg fandt en ved at klikke mig videre herinde fra og så blev jeg kontaktet af en god gældsrådgiver som har sparet mig mange penge.

  • Alexaner Bojsen, BA.jur.

   Hej Jens.

   Selv tak, jeg er glad for, at du via denne artikel har fundet en god gældsrådgiver, som har hjulpet dig videre.

   Mvh Alexander Bojsen

 • Julie Andersen

  Hej Alexaner,

  Hvilken betydning har en afgivet insolvenserklæring i forhold til konkurs? Jeg tænker konkret på om en person, der har afgivet insolvenserklæring, kan blive begæret konkurs af kreditor?

  • Alexander Bojsen, uddannet jurist og cand.jur.

   Hej Julie.

   Tak for dit spørgsmål.

   Konkurs og insolvenserklæring er to forskellige ting. Personligt konkurs er noget, du normal kun bliver, hvis du har haft en ‘personlig virksomhed’ med ansatte. Hvis du ikke har haft det, er det sjældent, at du bliver erklæret personligt konkurs.

   Lad os se lidt nærmere på de to begreber.

   “Konkurs” vil oftest være, hvis du har haft en virksomhed, som er drevet personligt. Det er fx, hvis du har haft det, man kalder for en “enkeltmandsvirksomhed”. Hvis du i virksomheden ikke kan betale regningerne og fx løn til de ansatte, kan du blive erklæret personligt konkurs.
   Konkurs kræver konkursbegæring samt, at der stilles sikkerhed for konkursens omkostninger. Det betyder, at advokatkontoret normalt selv skal lægge 30.000 kr. i skifteretten.

   Konkurs er derfor oftest, hvis du har haft en virksomhed, som er drevet personligt, hvor du har haft ansatte, som du ikke kan betale løn til. Ellers er det meget sjældent, at du bliver erklæret konkurs.

   Insolvenserklæring er derimod noget helt andet. Det er noget, som du får i fogedretten. Du får det blot, hvis fogeden kan se på det hele, at du ikke ejer noget af værdi. For at beskytte dig, kan fogeden så give dig en insolvenserklæring. Den ‘beskytter’ dig i 6 måneder ved at ‘frede’ dig fra fogedretten. Med en insolvenserklæring bliver du ikke hevet i fogedretten hele tiden.

   Normalt vil du ikke blive erklæret konkurs. Uanset om du har en insolvenserklæring eller ej.

   Ellers fortæl lidt nærmere om dine tanker og bekymringer, så skal jeg se, om jeg kan hjælpe dig yderligere.

   Mvh
   Alexander Bojsen

 • Paul Thomsen

  Hej Alexander
  Jeg har vundet klagesag mod min udlejer. Efter lang tid med breve frem og tilbage har først huslejenævnet truffet afgørelse og senere har fogedretten bekræftet betalingspåkravet. Skyldneren er politikendt i andre sager og dukkede 2 gange ikke op til udlæg i sagen. Det lykkedes så med politifremstilling, hvor skyldneren blev erklæret insolvent (August 2013).
  Har jeg stadig mulighed for at genoptage sagen eller er den forældet?
  Hvilke muligheder har jeg for at gøre krav på det beløb der stadig skyldes?

  Jeg håber du kan hjælpe
  Mvh, Paul

  • Paul Thomsen

   Så hvidt jeg kan forstå forælder et betalingspåkrav fra fogedretten først efter ti år. Jeg er dog usikker på hvad næste skridt skal være for at genoptage sagen og synes det er svært at finde information på nettet

   • Alexander Bojsen, uddannet jurist og cand.jur.

    Hej Paul.
    Betalingspåkrav med påtegning har samme status som dom – skyldneren er dømt til at skulle betale. Uden at kende nærmere til den konkrete sag vil forældelsesfristen først være efter 10 år, jf. forældelseslovens § 5, nr. 3. Hvis det er noget, vi skal drøfte nærmere og kigge på for at hjælpe dig videre, er du velkommen til at kontakte mig og booke rådgivning til en god pris her: https://ejura.dk/raadgivning/

 • Comments for this post are closed.