Kan jeg hæfte for min mands gæld?

Kan jeg hæfte for min mands gæld? Få svaret her

Hvordan er lovgivningen med hensyn til at hæfte for en ægtefælles gæld? Dette er et spørgsmål, som mange er i tvivl om.

Hovedreglen er, at du ikke hæfter for ægtefælles gæld, men alligevel er der nogle undtagelser, hvor du hæfter for gælden fra din mand/kone.

Hovedregel: Nej, du hæfter ikke for din ægtefælles gæld

Bare rolig, du behøves ikke snage helt vildt i din partners økonomi, hvad end i er gift eller overvejer at blive gift.

Ifølge loven er hovedreglen helt klar: Nej, du hæfter ikke for din mands eller kones gæld.

Nogle kan have gæld fra tidligere inden ægteskabet og andre kan stifte gælden undervejs. Så længe DU ikke har aftalt, at du skulle være med til at skylde pengene, vil du heller ikke komme til det. Hvis du omvendt står på lånepapirerne og skriver under – så hæfter du selvfølgelig også og det kan kræves, at du betaler.

Hvis din ægtefælle for eksempel har gæld fra et firma, der er gået konkurs, vil du som udgangspunkt ikke kunne hæfte for det. Det er din mand selv, der har ‘oprettet’ gælden til kreditorerne.

Dette er som nævnt udgangspunktet, men der er nogle undtagelser.

BLIV GÆLDSFRI MED E-BOGEN “BLIV GÆLDSFRI” – LÆS MERE HER

Gæld I begge har været med til at stifte

Hvis I begge har været med til at stifte gælden, så kan du ikke bare stikke halen mellem benene og løbe fra gælden.

Lad os for eksempel tage samme eksempel som ovenover med en ægtefælle, der har haft et firma, der er gået konkurs og har ført en større gæld med sig. Din ægtefælles gæld for firmaet hæfter du ikke for, så længe det ikke vedrører dig.

Men hvis din mand havde stiftet gæld i firmaet som I begge hæfter for, hæfter du også for den. For eksempel hvis din mand har taget lån i jeres fælles bolig, hvor I begge hæfter – så vil du også hæfte for gælden.

Dette gælder selvfølgelig også de helt almindelige lån og lignende, som I stifter sammen. Hvis du også skriver under på lånepapirerne, hæfter du også for gælden, mens hvis det kun er din mand, der skriver under på dem, så er det kun din mand.

Hæftelse for gæld til det offentlige (SKAT)

Der er endnu en lille undtagelse til hovedreglen.

Ved gæld til det offentlige kan SKAT er der det, der hedder subsidiær hæftelse. Det betyder, at ægtefællen hæfter for gælden, hvis det offentlige ikke kan inddrive gælden hos den ægtefælle, der stiftede gælden. Dette gælder KUN hvis gælden er stiftet under ægteskabet – og i så fald vil man højst sandsynlig blive klar over det.

Hvis din ægtefælle ikke fortæller dig om gæld til SKAT, mens ægteskabet står på, kan du altså risikere at hæfte subsidiært alligevel.

Bank- og realkreditlån som I begge har stiftet sammen, det vil sige aftalt, at I begge hæfter for, kan du således ikke løbe fra.

Solidarisk hæftelse – en for alle, alle for en

Til sidst i denne artikel får du også lige lidt viden om solidarisk hæftelse.

For nogle kan det nemlig komme som en overraskelse, hvad solidarisk hæftelse betyder.

Helt basalt betyder det, at kreditorerne (dem, der skyldes penge til) kan gå efter hele kravet hos den, der har mulighed for at betale.

Det betyder, at hvis I har stiftet gælden for eksempel lån i bank eller realkreditinstitut, og hvis din ægtefælle ikke har så mange penge at rykke rundt med, så vil kreditorerne kunne vælge at gå efter hele beløbet hos dig. Det er også derfor, man kalder solidarisk hæftelse for “en for alle og alle for en”.

Efterfølgende kan du så internt køre et krav mod din ægtefælle. Men det er noget, som må ordnes internt, hvordan dette problem løses.

BLIV GÆLDSFRI MED E-BOGEN “BLIV GÆLDSFRI” – LÆS MERE HER

Få gratis budgetskema og bliv gældsfri

Vil du gerne blive gældsfri?

Det første du skal  gøre er at få oversigt over din økonomi. For at få det skal du bruge et ordentligt budgetskema, hvor du indtaster dine indtægter og udgifter samt laver en gældsoversigt og udregner rådighedsbeløbet.

Kompliceret? Nej, læs med her. Alt dette kan du nemlig let gøre ved enten at købe e-bogen “Bliv gældsfri“, hvor du lærer alt der skal til for at blive gældsfri.

Du kan også downloade vores gratis budgetskema ved at skrive din e-mailadresse herunder:

Kan jeg hæfte for min mands gæld?

3 kommentarer

 • preben schlichting

  hej jeg vil spørge om min nuværende hæfter for en gæld som jeg fik for 24år siden til en kreditforening da jeg gik konkurs på daværende tidspunkt jeg giftede mig for ca 4 år siden jeg er ikke medejer af nuværende ejendom den står min kone for og det er henne der står på skødet
  på forhånd tak
  preben

  • Alexaner Bojsen, BA.jur.

   Hej Preben. Tak for dit spørgsmål. Jeg forstår det dog ikke helt. Har du mulighed for at uddybe det?
   Mvh Alexander Bojsen.

 • Frank H

  Hej. Min kone har været selvstændig. Med en dårlig forretning for flere kreditorer i hendes firma har gjort udlæg i vores fælles hus. Nu skal vi skilles og huset skal sælges. Der bliver et lille overskud på salget men iflg bank og ejendomsmægler skal udlæg først ud af verdenen før vi får overskud. Og i så fald er der ingen overskud. Er det korrekt at min kones “firmagæld” / udlæggene i hendes navn skal trækkes ud af vores fælles overskud ved hussalg. Man hæfter jo ikke for hinandens gæld så vidt jeg kan se.
  Frederik

 • Comments for this post are closed.