udlæg i depositum

Udlæg i depositum – hvad skal man gøre? Man skal….

Har du været i fogedretten? Og er der blevet foretaget udlæg i depositum, og du er i tvivl om, hvad det helt konkret betyder? Læs med her og få svaret.

Fogeden har normalt ikke meget tid til at rådgive og vejlede under fogedretsmødet, da fogeden har mange andre møder efter dig. Derfor er det ikke altid, det er helt til at forstå, hvad det betyder, hvis der for eksempel bliver foretaget udlæg i depositum.

Når du bor til leje i en lejebolig

Udlæg vil sige, at kreditor, dem du skylderpenge, har taget sikkerhed i nogle af dine ejendele.

I tilfælde af, at du bor til leje, og du også står på lejekontrakten samt har betalt depositum, vil kreditor højst sandsynligt foretage udlæg i depositummet.

Hvis du ejer en fast ejendom (ejerbolig) vil kreditor ikke tage udlæg i depositummet, men i selve ejerboligen.

Udlæg i depositum er noget af det, kreditor helst ikke vil have udlæg i. Det skyldes, at der ofte ikke bliver særlig meget tilbage til kreditor ved fraflytning, fordi udlejeren står foran i køen i prioriteringen. Hvis der endelig bliver noget tilbage, er det oftest meget lidt.

Der er altså to ting, der skal være til stede før kreditor kan få udlæg i depositummet:

 • Du skal have indbetalt et depositum ved indflytning
 • Du skal stå på lejekontrakten

1498884166_Arrow_Download

VIL DU BLIVE GÆLDSFRI? LÆS HER, HVORDAN VI KAN HJÆLPE DIG

 

Kan kreditor smide mig ud af min bolig ved udlæg i depositum?

Nej, bare rolig, du skal ikke forlade hus og hjem, fordi der er foretaget udlæg i depositummet.

Udlæg i depositum i en lejebolig, du står på lejekontrakten af, vil blot sige, at det først er, når du frivilligt fraflytter lejemålet, at udlejer og kreditorerne får depositummet.

Hvis du allerede har betalt gælden til kreditorerne, vil udlægget naturligvis blive aflyst og altså slettet.

Hvem skal have pengene, når jeg frivilligt fraflytter?

Først og fremmest skal udlejer have penge til eventuelle udbedringer af mangler/slid ved flytning. Hvis du har slidt gulvet meget, mens du har boet i lejeboligen, vil udlejer typisk skulle slibe det eller lægge helt nyt gulv.

Til at betale udgifterne til dette bruger udlejeren depositummet.

Du har måske betalt tre måneders husleje i depositum, da du flyttede ind. Hvis du betaler 5.000 kr. i husleje om måneden, vil depositummet lyde på 15.000 kr.

Hvis gulvet er så slidt, at det koster udlejer 10.000 kr. at udbedre gulvet, så det ser lige så pænt ud, som inden du flyttede ind.

Derefter er der 5.000 kr. tilbage af depositummet. Det bliver herefter delt ud til eventuelle kreditorer. Hvis din bank eller nogle andre har taget udlæg, vil de altså få de sidste 5.000 kr.

De sidste 5.000 kr. bliver delt ud efter, hvilken kreditor der var først. Når der foretages udlæg i depositummet, skal kreditor meddele dette til udlejeren. Hvis det er boligselskab, skriver kreditorerne til dette boligselskab for at gøre opmærksom på, at de ‘stiller sig i kø’ til depositummet.

Hvis du passer godt på din lejebolig, og der ikke bliver foretaget nogle udlæg, vil du selv få udbetalt depositummet igen, når du fraflytter.

Hvorfor skal kreditor kontakte min udlejer omkring min gæld?

Når der bliver foretaget udlæg i depositummet skal kreditor efter lovgivning meddele dette til udlejer. Det står i retsplejeloven, at ved udlæg skal der gives en besked om dette.

Udlejer skal vide, at eventuelle overskud fra pengene ikke skal gå til lejeren selv, men til de kreditorer, der har foretaget udlæg – i den rækkefølge de nu engang har gjort det i.

Nogle vil nok synes, at det er meget urimeligt. Hvorfor i alverden skal udlejeren få at vide, at lejeren har en gæld og skylder penge? Måske står lejeren over for at skulle genforhandle lejekontrakt igen snart, og hvis udlejeren ved, at lejeren økonomisk står dårligt, vil udlejeren måske ikke være interesseret i at genforhandle lejekontrakten.

Hvis du er lejer og synes, at det er meget urimeligt, kan du ved fogedretsmødet spørge ind til, om kreditor ikke kan undlade, at nævne i brevet, hvor meget der skyldes og til hvem. På den måde kan du måske mindske de informationer, som kreditor giver udlejeren.

Derudover skal du også huske på, at udlejer ikke kun vurderer genforhandling af lejekontrakt ud fra, om du har gæld. Hvis du altid har betalt din husleje til tiden og har overholdt husorden mv., så vil udlejer højst sandsynligt også tage dette med i vurderingen.

Hvad hvis det ikke er mig, der står på lejekontrakten?

Hvis du slet ikke står på lejekontrakten, kan kreditor ikke foretage udlæg i depositummet. Hvis det for eksempel kun er din kone eller din samlever, og din kone eller samlever ikke har været med til at stifte gælden til kreditoren, så vil kreditor ikke kunne tage udlæg i depositummet.

Hvis du står på depositummet sammen med en anden eller nogle andre, og det kun er dig, der har stiftet gælden til den pågældende kreditor, vil kreditoren kun kunne foretage udlæg for den andel.

Hvis du for eksempel skylder 10.000 kr. efter du har taget et forbrugslån, og du har betalt depositum på 15.000 kr. ved indflytning. Hvis du står på lejekontrakten sammen med din samlever eller kone, og din samlever eller kone ikke har noget med gælden til forbrugslånet at gøre, så vil kreditor kun kunne tage udlæg i din andel af depositummet – det vil sige 7.500 kr

Det skyldes, at depositummet er på 15.000 kr. i alt. Du står på lejekontrakten sammen med en anden. Det er kun dig, der har stiftet gælden på forbrugslånet. Halvdelen af 15.000 kr. er 7.500 kr., som er det, kreditor kan tage udlæg i.

Hvad hvis du så bor sammen med to andre, så I i alt bor tre i lejeboligen, og gælden vedrører to ud af jer tre? Lad os for eksempel sige, at du sammen med din ven har købt et lækkert fladskærmsfjernsyn på afbetaling og I begge står på lånepapirerne. Den tredje ven, som i bor sammen med, står dog ikke på lånepapirerne. I har betalt 15.000 kr. i depositum. I betaler ikke afbetalingen til tiden, og sagen kommer for fogedretten.

I så fald vil kreditor (långiveren af betaling til fladskærmsfjernsynet) kunne foretage udlæg for 2/3 af depositummet. Det vil sige 10.000 kr. ud af de 15.000 kr. – da det er to ud af tre af jer, der har stiftet gælden, mens den tredje ikke har og dermed stadig har ret til sin del af depositummet.

Vil du have en gældsfri fremtid? Få hjælp nu!

Giver gælden dig bekymrede nætter, hvor du ikke kan falde i søvn? Vil du undgå, at der er flere, der hiver dig fogedretten og tager udlæg i dine ejendele?

Få hjælp udefra nu – en gældsrådgiver kan hjælpe dig fri af gælden. Gældsrådgivere kan hjælpe dig med for eksempel:

 • Håndtering af fogedretsmøder

 • Få gældssanering (noget af gælden bliver slettet imod at du betaler så meget du kan i en periode og herefter er du gældsfri)

 • Eftergivelse af gæld (gæld til skat, som bliver slettet imod at du betaler så meget du kan i en periode)

 • Budgetlægning så du kan få styr på din økonomi

 • Forhandlinger med dem, der skyldes penge til (kreditorerne)

 • Korrespondance med kreditorerne – så du slipper for at skulle have kontakt med dem, du skylder penge til

 • Og meget mere

  1498884166_Arrow_Download

  VIL DU BLIVE GÆLDSFRI? LÆS HER, HVORDAN VI KAN HJÆLPE DIG

Få gratis budgetskema og bliv gældsfri

Vil du gerne blive gældsfri?

Det første du skal  gøre er at få oversigt over din økonomi. For at få det skal du bruge et ordentligt budgetskema, hvor du indtaster dine indtægter og udgifter samt laver en gældsoversigt og udregner rådighedsbeløbet.

Kompliceret? Nej, læs med her. Alt dette kan du nemlig let gøre ved enten at se nærmere på e-bogen “Bliv gældsfri“, hvor du lærer alt, hvad der skal til for at blive gældsfri. Både vedrørende budgetskema, men også fx forhandling af gæld, fogedretsmøder og gældssanering.

Du kan læse mere om e-bogen “Bliv gældsfri” her.

1498884166_Arrow_Download

VIL DU BLIVE GÆLDSFRI? LÆS HER, HVORDAN VI KAN HJÆLPE DIG

 

 

Du kan også vælge at downloade vores gratis budgetskema ved at skrive din e-mailadresse herunder:

udlæg i depositum

25 kommentarer

 • Niels Bryanne

  Gælden blev stiftet i 1989. Udlæg i depositum foretaget 1996. Er der ikke noget der hedder forældelse?

  • Alexaner Bojsen, BA.jur.

   Hej Niels. Tak for dit spørgsmål. Gælden kan muligvis være forældet. Dette er muligvis sket efter den gamle forældelseslov og ud fra hvad der er sket i sagen. Fx om du i mellemtiden har afdraget eller anerkendt gælden på anden måde. Så der skal jeg have nogle flere informationer for at kunne svare mere præcist.

  • Birger Jørgensen

   Jeg er erklæret insolvent.spørgsmål.Hvis jeg nu modtager et arv,bliver den så automatisk af skifteretten videregivet til kreditor

   • Alexander Bojsen, uddannet jurist og cand.jur.

    Hej Birger.
    Normalt vil arven ikke automatisk blive videregivet til skifteretten. Dine kreditorer skal først tage det, man kalder for ‘udlæg’ i din arv i fogedretten.

    Dog skal du også huske, at du i fogedretten ikke må lyve om arven eller lignende, da det kan være strafbart for dig. Hvis en kreditor til et kommende fogedretsmøde spørger, om du ejer noget af værdi, har du pligt til at fortælle om arven, hvis du stadig har pengene fra arven eller stadig mangler at få udbetalt gælden. Kreditorer kan godt tage udlæg i kommende arv.

    Jeg håber, at det var svar nok. Ellers er du velkommen til at skrive igen.

    Mvh Alexander Bojsen

 • Weber

  Min søn skylder penge men hans depositum har jeg betalt og forventede at få tilbage når han fraflytter lejligheden.
  Hvordan kan jeg nu få det tilbage?

  • Alexaner Bojsen, BA.jur.

   Hej Weber. Er der taget udlæg i depositummet?
   Vh Alexander Bojsen.

   • Majken Hansen

    Hej, jeg har samme problem, der er endnu ikke taget udlæg i min søns depositum, men det bliver der højest sandsynligt når han skal møde i fogedretten. Jeg har betalt min søns depositum, hvordan sikre jeg mig at få pengene? Hvad hvis de når at gøre udlæg?

    • Alexaner Bojsen, BA.jur.

     Hej Majken.
     Det afhænger af, hvad der er aftalt.
     Har du aftalt, at du betaler depositummet for ham, eller at han har lånt pengene af dig til depositummet?
     Hvis du betaler depositummet for ham, er det en form for ‘gave’, og dem der skyldes penge til (kreditorerne) vil sige, at du ikke kan regne med at få pengene igen.
     Hvis du aftaler med ham, at de er lånt, og at han skal betale dem tilbage, skal du give udlejeren besked om det. Udlejeren holder nemlig styr på, hvem der skal have pengene, så jeg ville fortælle udlejer, at din søn skylder dig de penge – før kreditorerne når at fortælle udlejeren det.
     Jeg ville også overveje eventuelt at få en advokat med ind over – du kan finde nogle gode til prisen herinde fra.
     Vh Alexander Bojsen.

 • G. Larsen

  Hvis der tages udlæg i mit depositum, og jeg meddeler min udlejer, at jeg ikke betaler husleje de sidste tre måneder, jeg bor i huset, hvad sker der så?

  • Alexaner Bojsen, BA.jur.

   Hej G. Larsen.
   Beklager mit lidt sene svar – jeg håber, du kan bruge det alligevel.
   Hvis du ikke betaler din leje til tiden, skal udlejeren sende dig et påkrav. Betaler du ikke inden for påkravets frist, kan udlejeren få fogedens hjælp til at få dig sat ud af lejligheden – det vil sige smidt ud af huset. Derudover kan der køres almindelig inkassosag på den manglende berettiget betaling af huslejen via fogedretten.
   Vh Alexander Bojsen

   • G. Larsen

    Tak for svar. Min tanke var at udlejer kunne tage huslejen fra depositum, så han blev holdt skadesløs.

 • Gitte Bundgaard

  Hej

  Jeg har betalt 3 mdr. depositum og der er taget udlæg i det. Lejemålet skal IKKE i standsættes efter endt leje, idet der i kontakten står det skal leveres som det blev overtaget.Jeg malede selv og rengjorde ligeledes. Kan jeg så ikke bruge det til at betale 2 mdr. husleje med i stedet?

  • Alexaner Bojsen, BA.jur.

   Hej Gitte.
   Beklager mit lidt sene svar – jeg håber dog, at du alligevel kan bruge det.
   Det afhænger lidt af, hvad der står i lejekontrakten. Som udgangspunkt vil dit depositum blive udbetalt ved fraflytningen. Det betyder, at udlejer ikke har pligt til at udbetale pengene til dig to måneder før fraflytning til betaling af huslejen, medmindre der står noget andet i lejekontrakten. Det skyldes, at udlejeren skal have sikkerhed for, at standen stadig er som da det blev overtaget. Og det kan udlejer ikke være sikker på, hvis du stadig kan bo i boligen i to måneder.
   Det er dog noget, du kan forsøge at forhandle dig frem til hos udlejeren. Tag derfor fat i udlejeren og forhør udlejeren, om du ikke kan få udbetalt depositummet før tid, men sandsynligheden er ikke stor.
   Vh Alexander Bojsen

 • L T

  Hej.
  Hvordan kan man tjekke om der er foretaget udlæg i ens depositum?

  • Alexaner Bojsen, BA.jur.

   Hej, det kan du gøre ved din udlejer. For at kunne foretage udlægget skal udlejeren nemlig have besked om det.

 • Maj-Britt Brieskorn

  Hvis der er kommet to udlæg i det depositum fra mine lejere, kan jeg sige dem op ?
  Kan jeg forhandle min lejekontrakt på ny med lejerene?

  • Alexaner Bojsen, BA.jur.

   Hej Maj-Britt.
   Beklager mit sene svar.
   Jeg er ikke sikker på, at jeg forstår dit spørgsmål. Er du udlejer eller hvordan? Hvis du stadig har brug for hjælp, må du meget gerne uddybe spørgsmålet.
   Vh Alexander Bojsen

 • Alexaner Bojsen, BA.jur.

  Hej Bent.
  Jeg ville faktisk først tage fat i kreditoren – altså banken. Banken har nemlig allerede givet besked til udlejeren om de udlæg, der er foretaget, så fogedretten og udlejer har ikke en så stor indflydelse.
  Alt afhængig af hvad de svarer, ville jeg søge nærmere rådgivning hos en advokat, som kan hjælpe dig med din konkrete sag. Advokater er ikke så dyre, som man altid tror – du kan finde nogle, der kan hjælpe dig til en god pris via linket inde på denne side.
  Vh Alexander Bojsen.

 • Jesper

  Hej

  Jeg udlejer en ejendom og har netop fået brev fra et inkassofirma angående udlæg i depositum på 2900kr.
  Skal jeg kun overføre de 2900kr, til kreditor, såfremt lejemålet fraflyttes?
  Eller skal kreditor have hele beløbet og selv dele pengene ud?
  Jeg synes ikke det klart fremgår i brevet.

  Sidste spørgsmål
  Kan jeg kræve dokumentation for, at der er taget udlæg i depositummet?
  F.eks referat eller lignende der er underskrevet af fogedretten?

  Mvh
  Jesper

  • Alexaner Bojsen, uddannet jurist og cand.jur.

   Hej Jesper.

   Tak for dit spørgsmål.

   Jeg vil anbefale, at du som udlejer fører en prioriteringsliste for lejeren og depositummet (især hvis der skulle komme flere kreditorer og flere udlæg). Øverst på denne liste står du selv og herefter i prioritering dem, som har foretaget udlæg og til sidst debitoren/lejeren. Så listen for udbetaling af depositum kunne fx se sådan her ud:

   1) Udlejer (dig)
   2) Kreditorer (i rækkefølge ud fra, hvem der først foretog udlæg)
   3) Lejeren/debitor

   Det vil sige, at hvis udlejeren fraflytter, og der er væsentlige mangler ved lejeboligen, som skal udbedres osv., så ‘har du lov til’ først selv at bruge pengene fra depositummet til udbedring af skaderne osv.. De penge, som eventuelt er tilovers efter dette, skal udbetales til de kreditorer, der har foretaget udlæg. Er der stadig penge tilovers, skal de udbetales til lejeren/debitor.

   Kreditorerne skriver til dig for at give dig meddelelse om, at du ikke skal udbetale pengene til debitoren på grund af fogedretsmødet.

   Normalvis koster en udskrift af fogedretsbogen et lille gebyr. Jeg ved ikke, om du kan få udlægget bekræftet telefonisk af fogedretten – det er i hvert fald et forsøg værd, da de burde have oplysninger på sagen.

   Under alle omstændigheder kan jeg dog ikke forestille mig, at et inkassofirma skriver et brev om udlæg i depositum til dig, som ikke passer, da det selvfølgelig er at lyve og er strafbart og kan koste dem hele deres godkendelse til at drive inkassovirksomhed osv. Men hvis du alligevel vil have det bekræftet, kan du forsøge hos fogedretten eller spørge inkassovirksomheden.

   Mvh Alexander Bojsen

 • G. Larsen

  Hvad nu hvis lejer skylder husleje? Så kan udlejer vel også tage beløbet fra depositum før resten udbetales til kreditorer.

  • Alexander Bojsen, uddannet jurist og cand.jur.

   Hej Gitte.

   Det er korrekt. Udlejer er øverst på prioriteringslisten og kan modregne krav i depositum. Som svar på Jespers spørgsmål var istandsættelsesomkostninger et eksempel – andre eksempler kunne også være manglende husleje eller en kommende varmeregning osv.

 • René Nielsen

  Hejsa. Jeg fik taget udlæg i mit depositum for 5-6 år siden, men kunne ikke huske hvem kreditorer er, det gjorde så at da jeg fraflyttede for 3 år siden fik jeg ingen penge tilbage og det blev heller ikke betalt nogen kreditorer, da udlejer havde smidt brevet væk som de havde modtaget.
  Så nu var det mig der skulle finde ud af hvem kreditorer var da de ikke ville risikere at udbetale til mig og kreditorer ikke havde fået noget, men jeg har aldrig fået på skrift at der er taget udlæg i depositum, så ved ikke hvem i rækken det er der skal ha.
  Men det ved udlejer de gider bare ikke at finde brevet i deres rod, hvad gør jeg ?
  Med Venlig Hilsen
  Rene Nielsen

 • sanne sørensen

  Hej
  vi flyttede ind i lejebolig for 1 år siden. Han betalte indskudslånet .(han har kvittering fra posthuset )
  Nu er det sådan at jeg snart skal i fogedretten, så hvordan sikre vi os at de ikke gør udlæg i indskudslånet.
  Kan/skal man lave et dok. på dette ?
  mvh sanne

 • Marie Toftgaard Vorre

  Hej. Jeg har fået taget udlæg i mit depositum, og er for nyligt fraflyttet lejligheden. Men kort tid efter fraflytningen har jeg betalt min gæld ud og er nu gældfri. Men firmaet har kontaktet min tidligere udlejer og han kan ikke udbetale indskuddet til mig, da de jo skal have det. Hvad skal jeg gøre i denne situation?
  Hilsen marie

 • Comments for this post are closed.