adkomst

Adkomst – få styr på hvad det betyder her

Adkomst. Hvad er det? Hvornår er det relevant? Hvem er en adkomsthaver? Og hvilken betydning har det ved køb eller salg af bolig? Hvilken betydning har det i forhold til tinglysning af skøde? Og kan man selv gøre det?

Det og meget mere kan du læse om i denne artikel.

Har du brug for hjælp fra en ejendomsmægler, jurist eller advokat, kan du få et uforpligtende tilbud her.

Læs hele artiklen herunder.

Hvad er adkomst?

Adkomst vil sige, hvem der har ret til noget – hvem der har ret til et bestemt gode.

Normalt vil adkomsten være relevant ved køb og salg af bolig. I den forbindelse skal adkomsten nemlig ændres. Ejeren af boligen skal ændres, så omverden kan se, at der nu er en ny ejer til boligen – og dermed har boligen en ny adkomst.

Ændring af adkomsten vil normalt ske ved tinglysning. Hvis du for eksempel skal købe en ejendom, vil der blive tinglyst et nyt skøde. Dermed vil adkomsten til boligen overdrages til dig – og du vil fremover stå som ejer af boligen.

I den forbindelse snakker man også om en såkaldt adkomstrubrik. Adkomstrubrikken er et “blad” i tingbogen. I dette blad kan du se, hvem der har adkomst til boligen eller grunden.

Når du slår adkomsten op i tingbogen vil du normalt kunne se følgende oplysninger:

 • Ejere samt ejernes andel af adkomsten (for eksempel 1/2, hvis to personer hver ejer boligen ligeligt)
 • Adresse
 • Ejendomstype
 • Matrikler (ejerlav og matrikelnummer)
 • Ejendomsværdi
 • Grundværdi
 • Vurderingsdato
 • Kommune

En boligadvokats opgave vil være at tjekke, hvem der har adkomst til boligen/grunden. Derudover tjekker boligadvokaten også, hvad der er af eventuelle servitutter, hæftelser og lignende. Det vil sige forpligtelser, som er tinglyst på ejendommen.

Med en boligadvokat kan du derfor sikre dig, at du ikke får nogle ‘ubehagelige overraskelser’. Har du brug for en boligadvokat? Få et uforpligtende tilbud på, hvad det vil koste at få hjælp her.

Enhver kan se, hvem der har adkomst og dermed også disse oplysninger. Læs hvordan længere nede i denne artikel.

Hvad er adkomst?
Adkomsten vil sige den, der har ret til noget bestemt. Det vil normalt være ret til en bolig eller grund. Adkomsten bliver tinglyst i tingbogen. Alle har adgang til tingbogen og kan derfor se, hvem der har ret til grunden eller boligen.

Hvem er adkomsthaver?

En adkomsthaver er den, der har adkomst til en bestemt genstand.

Normalt vil det som nævnt være relevant i forhold til boliger og grunde. Ved boliger og grunde vil adkomsthaveren nemlig stå tinglyst i det, man kalder for “tingbogen“.

Alle har adgang til tingbogen. For andelsboliger vil det dog i stedet hedder “andelsboligbogen”. Den dag i dag er tingbogen digital – du behøves derfor ikke skulle møde op noget sted for at slå op i tingbogen.

Du kan derfor se, hvem der står som ejere af din nabos grund eller bolig i tingbogen eller andelsboligbogen. Læs om hvordan du gør herunder.

Her kan du se, hvem der har adkomst

Enhver har mulighed for at se, hvem der har adkomst. Du kan derfor tjekke, hvem der ejer en bolig eller en grund.

Det kan du gøre på  “Det Digitale Tinglysningssystem” på tinglysningsrettens hjemmeside.

Sådan gør du:

 • Vælg “Forespørg uden login”
 • Vælg “Fast ejendom” eller “Andelsboliger” alt afhængig af, hvilken type bolig, der er tale om
 • Indtast vejnavn, vejnummer og postnummer (det er vigtigt også at indtaste postnummeret, da det ellers ikke vil fungere)
 • Klik “Søg” eller tryk enter på computeren
 • Nu skulle boligen gerne komme frem. Klik på den.
 • Herefter kan du se adkomst mv., hæftelser og servitutter

Dette er ligeledes også en del af boligadvokatens arbejde. Boligadvokaten vil ligeledes sørge for, at der bliver tinglyst nyt skøde korrekt. Dette kaldes også for “berigtigelse” ved bolighandel.

Mange overvejer, om de selv kan ændre adkomsten, hvis de for eksempel skal købe eller sælge en bolig, eller der skal laves nyt skilsmisseskøde. Læs mere herunder.

 

FÅ TILUD PÅ HJÆLP TIL ADKOMST HER

 

Kan jeg selv ændre adkomsten ved køb eller salg af bolig?

Ja, det kan du i princippet godt.

De fleste vælger dog ikke at gøre det, fordi det kan være juridisk komplekst. Hvis der sker fejl, kan det koste dig dyrt. Du vil for eksempel risikere at skulle betale ny tingslysningsafgift.

Derfor vælger mange at få en boligadvokat eller en jurist med speciale i køb og salg af boliger til at hjælpe. Nogle gange kan en ejendomsmægler eller en bank/realkreditinstituttet også hjælpe med tinglysningen, så adkomsten kan ændres.

Hvis du dog alligevel overvejer at gøre det selv, skal du bl.a. være opmærksom på, at der normalt skal laves en overdragelseserklæring, som skal tinglyses, og at adkomsten og skøde derudover også skal ændres.

Overdragelseserklæringen er selve købsaftalen. Den bør bl.a. indeholde oplysninger om:

 • Oplysninger om boligen
 • Byder og servitutter
 • Tilstandsrapport
 • Overtagelsesdag
 • Refusionsopgørelse
 • Ejendomsværdipåtegning
 • Købesum og berigtigelse
 • Handelsomkostninger

Du bør dog overveje at få hjælp fra en boligadvokat eller lignende til at hjælpe dig med overdragelsesaftalen. Advokaten vil ligeledes kunne hjælpe med tinglysningen, sørge for deponering af købesummen osv.

Er du bange for, at det bliver for dyrt at få hjælp fra en boligadvokat? Så læs herunder, hvad det kan koste, og hvad du bør være opmærksom på, inden du siger ja til at få hjælp.

Hvad koster det at få hjælp fra en boligadvokat eller lignende?

Skal du købe ellers sælge bolig?

Så kan det være værd at få en dygtig boligadvokat eller lignende til at hjælpe dig med købet/salget.

Priserne for ændring af adkomst og udarbejdelse af skøde er normalt 2.000-5.000 kr. Derudover kommer også eventuel tinglysningsafgift til staten.

Alt afhængig af, hvor meget du har brug for hjælp, og hvor meget du kan klare selv, bør du overveje at få hjælp fra en eller flere af følgende:

 • Ejendomsmægler
 • Jurist
 • Advokat

En ejendomsmægler kan hjælp med de sædvanlige faldgruber. Til gengæld bruger de også meget af deres tid på fremvisninger, markedsføring af boligen, vurderinger og lignende. Det gør, at de måske ikke er specialiserede inden for det juridiske i forbindelse med køb eller salg af fast ejendom.

Hvis du ikke har behov for fremvisninger, markedsføring af boligen osv., kan du overveje, om du i stedet bør bruge en jurist eller advokat

Forskellen på en jurist og advokat er, at en advokat har været “i lære” på et advokatkontor i 3 år. Med advokaten er du derfor sikker på, at han/hun har en vis portion erfaring. Omvendt vil advokaten til gengæld normalt også være dyrere og tage en højere pris. Derfor kan du overveje, om du kan nøjes med en jurist.

Du bør dog altid aftale på forhånd, hvad det koster at få hjælp. Derudover bør du også aftale, hvad hjælpen indebærer.

Du kan få et uforpligtende tilbud på hjælp til adkomst fra en advokat herunder.

Få tilbud på, hvad det vil koste at få hjælp fra advokat eller lignende

Vil du have hjælp fra en advokat, ejendomsmægler eller jurist?

Har du brug for en advokat til at hjælpe dig/jer, så kan vi på eJura.dk hjælpe dig med at finde den rette advokat eller lignende med speciale i ejendomshandel, som derefter kan give dig et uforpligtende tilbud på, hvad det vil koste at hjælpe dig.

Udfyld formularen herunder. Derefter kontakter vi dig for at snakke om dine behov. Når det er gjort, kontakter vi vores netværk af advokater og finder den bedste advokat til dine behov. Advokaten kontakter dig derefter direkte og oplyser om pris og indhold af tilbuddet.

Få et uforpligtende tilbud på hjælp fra en jurist/advokat - lad eJura.dk hjælpe med at finde den rette. Det er 100% uforpligtende.
1Beskriv din sag
2Kontaktoplysninger