Anpartsselskab hæftelse - sådan er aps hæftelse

Anpartsselskab hæftelse – sådan hæfter du i et ApS

Anpartsselskab hæftelse – hvordan er det nu lige, at det er? I denne artikel kan du læse om hæftelsen i anpartsselskaber, og hvorfor du skal være opmærksom på hæftelsen, når du skal starte virksomhed og være iværksætter.

Der findes flere former for hæftelse. Vælger du ikke den korrekte hæftelse, som fx anpartsselskab hæftelse, som du kan læse mere om i denne artikel, kan du risikere at skulle sælge din private bil eller gå fra hus og hjem.

Læs mere i denne artikel for at blive klogere på ApS hæftelse.

Anpartsselskab hæftelse

I et anpartsselskab er hæftelsen begrænset.

Det er vigtigt at overveje hæftelsen, hvis du vil starte en virksomhed. Hæftelse går i det store ud på, hvor stor en risiko, du er villig til at tage. Det kan derfor være en god idé for di at kende til anpartsselskab hæftelse.

Hvad betyder det, at der er begrænset hæftelse i anpartsselskaber? Tænker du måske.

Det betyder, at hæftelsen er begrænset til selskabet – altså dit ApS firma. Du tager dermed en lavere risiko ved at drive virksomhed og være iværksætter. Din privatøkonomi og selskabets økonomi bliver nemlig opdelt.

Ved begrænset hæftelse i ApS kan dem, som selskabet kommer til at skylde penge væk til, ikke gå efter din private formue. Hvis selskabet derfor ikke betaler en regning, kan de altså ikke gå efter betalingen fra dig personligt eller fx tage din bil, sælge dit hus eller lignende.

Du får begrænset hæftelse i alle kapitalselskaber, det vil sige:

 • Iværksætterselskaber (IVS’er) – (ikke muligt at oprette efter d. 9. april 2019)
 • Anpartsselskaber (ApS’er)
 • Aktieselskaber (A/S’er)

Udover begrænset hæftelse findes også personlig hæftelse.

Stifter du en personlig virksomhed som for eksempel en enkeltmandsvirksomhed eller et interessentskab (I/S), får du personlig hæftelse. Det betyder, at du – i modsætning til begrænset hæftelse – hæfter med hele din private formue inkl. din private bil og bolig.

 

FÅ TILUD PÅ HJÆLP TIL OPRETTELSE AF SELSKAB HER

 

Anpartsselskab hæftelse for lån i fx bank

Det kan være normalt at forsøge at opnå finansiering til virksomheden og dets idé. For eksempel til markedsføring, idéudvikling, udvikling af produktet osv.

En måde at få finansiering på er ved at få et lån fra banken. Hvis du får et lån fra en bank til din virksomhed, skal du dog være opmærksom på, at der godt nok stadig er begrænset hæftelse, men at de vil kræve en sikkerhed for lånet.

De vil ofte kræve, at du kautionerer for lånet med nogle af dine private ejendele.

Det betyder, at for at du kan få et lån i banken til selskabet, skal du oftest stille fx din bil til sikkerhed for, at du betaler tilbage på lånet som aftalt.

Eksempel: Har du en bil, som er 100.000 kr. værd, og tager du et lån i banken på 100.000 kr., vil banken kræve, at du stiller din bil til sikkerhed som kaution.

Det betyder, at hvis selskabet ikke kan betale tilbage på lånet som aftalt, kan de kræve, at din bil bliver solgt på tvangsauktion for at kunne betale lånet tilbage.

Du skal selvsagt være opmærksom på, hvordan økonomien er i selskabet, hvis du kautionerer med dine private ejendele over for eksempel banken.

Hvor stor er risikoen for, at din virksomhed ikke kan betale af på lånet som aftalt? Er det en risiko, som du er villig til at tage?

Personlig virksomhed hæftelse (enkeltmandsvirksomhed og interessentskab mv.)

Hvis du stifter en personlig virksomhed, gælder der nogle andre regler for hæftelsen, da fx anpartsselskab hæftelse ikke er den samme som hæftelsen i en enkeltmandsvirksomhed.

I virksomheder, som er personligt drevet – altså som er personlige virksomheder – hæfter du personligt.

Hvad betyder det så at hæfte personligt? Tænker du måske.

Det betyder, at du hæfter med hele din personlige formue herunder din private bil, din bolig og alle andre ejendele, som du ejer.

Hvis du kommer til at skylde nogle penge væk i virksomheden, som ikke bliver betalt til tiden, kan du risikere, at du er tvunget til at sælge nogle af dine ejendele for at kunne betale gælden. Sådan er loven. Dermed tager du en højere risiko ved at drive personlig virksomhed som fx en enkeltmandsvirksomhed frem for et kapitalselskab som fx et ApS.

Det er alle personlige virksomheder, hvor du hæfter personligt. De mest anvendte personlige virksomhedsformer er:

 • Personlig ejet mindre virksomhed (PMV)
 • Enkeltmandsvirksomhed
 • Interessentskab (I/S)

Grunden til at mange stifter en personlig virksomhed frem for et kapitalselskab, skyldes at det er lettere – og så lever de med den høje risiko.

Der kræves ikke nogle juridiske dokumenter og ikke noget stiftelsesgebyr til Erhvervsstyrelsen/Virk.dk for at kunne stifte en personlig virksomhed.

Dog kan de juridiske dokumenter efterhånden laves ret billigt oftest for 1.000-3.000 kr. hos en advokat eller jurist, og stiftelsesgebyret er ‘kun’ 670 kr. Dermed er de penge godt givet ud for at sikre dig selv bedst muligt.

Hvad er et anpartsselskab?

Et anpartsselskab forkortes også oftest et ApS.

Det er en selskabsform, som du kan vælge, hvis du vil starte virksomhed. ApS’et hører under selskabsformerne ‘kapitalselskaber’. Der findes i dag disse primære kapitalselskaber i Danmark:

 • Anpartsselskab (ApS)
 • Aktieselskab (A/S)

Vælger du et kapitalselskab (fx et ApS), får du en begrænset hæftelse. Det betyder, at du løber en lavere risiko end med personlig hæftelse. Med den begrænsede hæftelse i anpartsselskaber, får du større sikkerhed, fordi kreditorer (dem, der skyldes penge til) ikke kan gå efter din private økonomi.

Skyldes der penge væk i selskabet, kan din private økonomi som udgangspunkt derfor ikke blive blandet ind i det.

Anpartsselskaber er kendetegnet ved:

 • Startkapital på 50.000 kr., som gerne må indskydes med aktiver (fx bil eller lignende)
 • Begrænset hæftelse og dermed lavere risiko for dig
 • Er ikke underlagt særlige regler om opsparing eller udbytte som IVS er (der dog ikke længere kan oprettes)
 • Må ikke tilbyde kapitalandele offentligt og kan dermed ikke opnå børsnotering – det er kun aktieselskaber, der kan dette

Du kan læse om fordele og ulemper ved et ApS i vores artikel om ApS fordele.

 

FÅ TILUD PÅ HJÆLP TIL OPRETTELSE AF SELSKAB HER

 

I tvivl om det skal være ApS eller anden selskabsform?

Er du stadig i tvivl om, hvilken selskabsform, du skal vælge?

Skal man stifte et ApS eller IVS? Eller vil du spare flest muligt penge og starte en enkeltmandsvirksomhed eller interessentskab?

Du kan blive klogere ved at læse de forskellige artikler og få gratis juridisk hjælp til dig som iværksætter her på eJura.dk – og særligt under Erhvervs- og selskabsret.

Du kan også tage vores test i vores artikel: Hvilken selskabsform skal jeg vælge? Find ud af det her. Testen kan give dig en indikation af, hvilken selskabsform der kan være den rigtige for dig.

Få tilbud på hjælp fra advokat til oprettelse af selskab med begrænset hæftelse

Vil du have hjælp fra en advokat eller lignende til at oprette et anpartsselskab med begrænset hæftelse?

Har du brug for en advokat til at hjælpe dig/jer, så kan vi på eJura.dk hjælpe dig med at finde den rette advokat eller lignende med speciale i oprettelse af selskaber, som derefter kan give dig et uforpligtende tilbud på, hvad det vil koste at hjælpe dig.

Udfyld formularen herunder. Derefter kontakter vi dig for at snakke om dine behov. Når det er gjort, kontakter vi vores netværk af advokater og finder den bedste advokat til dine behov. Advokaten kontakter dig derefter direkte og oplyser om pris og indhold af tilbuddet.

Få et uforpligtende tilbud på hjælp fra en jurist/advokat - lad eJura.dk hjælpe med at finde den rette. Det er 100% uforpligtende.
1Beskriv din sag
2Kontaktoplysninger

 

1 kommentar

 • Alexander Bojsen, uddannet jurist og cand.jur.

  Hvis du har brug for juridisk rådgivning, kan du booke rådgivning her: https://ejura.dk/raadgivning/

 • Comments for this post are closed.