Beslutningsreferat eJura

Beslutningsreferat – regler ved ændring af selskabet

Beslutningsreferat. Hvad er det? Hvornår skal det laves? Hvad skal det indeholde? Hvordan laver man det?

Det og meget mere kan du læse om i denne artikel.

Vil du være 100% sikker på at få det gjort korrekt, er det en god idé at få en advokat eller jurist til at hjælpe med det. Få et uforpligtende tilbud på, hvad det vil koste her.

Du kan læse hele artiklen herunder.

Hvad er et beslutningsreferat?

Et beslutningsreferat er et lovpligtigt dokument, som skal udarbejdes, hvis du foretager en ændring i et selskab.

Reglerne gælder for dig, der driver et kapitalselskab. Du kan derfor risikere at skulle lave et referat om beslutningen, hvis du driver et af følgende selskaber:

Beslutningen om ændringen i selskabet kan tages i forbindelse med en generalforsamling, kaldes det også for generalforsamlingsreferat eller generalforsamlingsprotokollat. Det er dog det samme som et beslutningsreferat, da de beskriver, hvilke ændringer der er foretaget i selskabet.

Hvornår ændringen er påkrævet via beslutningsreferat, kan du læse mere om længere nede i artiklen.

Ændringen skal meldes til Erhvervsstyrelsen ved at uploade det juridisk gyldige beslutningsreferat. Referatet kan være udarbejdet i forbindelse med et bestyrelsesmøde eller en generalforsamling. Det er vigtigt, at ændringen sendes korrekt ind til Erhvervsstyrelsen, og det er udarbejdet juridisk korrekt. Ellers vil ændringen ikke være juridisk gyldig.

For at være 100% sikker på, at det bliver gjort korrekt, er der mange, der benytter en advokat eller jurist med speciale inden for dette område. Advokaten/juristen vil ofte have en skabelon, som kan tilpasses til jeres konkrete ændring og vil kunne gøre hjælpe med ændringen på ganske kort tid. Derfor plejer det ikke at være noget, der koster særlig meget. Få et tilbud fra en advokat eller jurist på, hvad det vil koste her.

Eller vil du gerne vide mere om, hvorfor eller hvordan man laver beslutningsreferater? Så læs med herunder.

Kapitalselskaber skal lave beslutningsreferat
Alle iværksætterselskaber, anpartsselskaber og aktieselskaber er det, man kalder for kapitalselskaber. De skal ifølge loven lave et såkaldt beslutningsreferat ved visse ændringer i selskabet. Referatet skal indsendes til Erhvervsstyrelsen.

Hvorfor skal man lave beslutningsreferater ved ændringer?

Kapitalselskaber (IVS’er, ApS’er og A/S’er) er underlagt selskabsloven og en række andre lovgivninger.

Sådanne selskaber skal derfor overholde reglerne for bl.a. generalforsamlinger og ændringer i selskabet.

Når der foretages en ændring i selskabet, skal det kunne dokumenteres, at det er de rigtige personer, der har truffet ændringen. Hvis det ikke er en af ejerne, der for eksempel har besluttet at ændre selskabets navn, kan man se det i beslutningsreferatet.

Beslutningsreferater skal indsendes til Erhvervsstyrelsen, som vil kunne se, hvem der har truffet beslutningen.

En visse tilfælde vil der ligeledes også skulle foretages en ændring af vedtægterne. Det gælder for eksempel, hvis du ønsker at ændre selskabets navn. En advokat eller jurist vil kunne hjælpe med både beslutningsreferatet og udarbejdelse af nye vedtægter, så det er juridisk korrekt. Få et tilbud fra en advokat eller jurist på, hvad det vil koste osv., her.

Hvornår skal der laves et beslutningsreferat?

Der skal laves et beslutningsreferat i en række tilfælde.

Det er for eksempel, hvis du ønsker at oprette et binavn til selskabet. Eller hvis selskabet får et nyt bestyrelsesmedlem.

Er dette tilfældet, skal der udarbejdes et juridisk korrekt referat om beslutningen, som derefter skal indsendes til Erhvervsstyrelsen.

Du kan læse alle eksemplerne på, hvornår beslutningsreferatet skal laves herunder.

Eksempler på hvornår der skal laves et beslutningsreferat

I følgende tilfælde skal der laves et beslutningsreferat:

 • Navneændring af selskabet
 • Oprettelse/ændring af binavn(e)
 • Valg af ny direktør
 • Oprettelse eller opløsning af en bestyrelse
 • Valg af nyt bestyrelsesmedlem
 • Ændring af tegningsregel (hvem kan tegne selskabet)
 • Ændring af revisor (samt til- og fravalg af revisor)

I nogle af tilfældene skal der ligeledes udarbejdes nye vedtægter til selskabet. Vedtægterne skal ligesom beslutningsreferatet ligeledes indsendes til Erhvervsstyrelsen.

Der skal udarbejdes nye vedtægter ved:

 • Navneændring af selskabet
 • Ændring af selskabets formål
 • Oprettelse eller opløsning af en bestyrelse
 • Ændring af tegningsregel (hvem kan tegne selskabet)
 • Hvis det i øvrigt ønskes at ændre i de eksisterende vedtægter

Vil du gerne vide mere om indholdet i et beslutningsreferat? Så læs med herunder.

Har du styr på beslutningsreferatet og vedtægterne?
Hvis du for eksempel ønsker at ændre navnet på selskabet, skal du både udarbejde et beslutningsreferat samt nye vedtægter. Begge dele skal indsendes til Erhvervsstyrelsen.

Hvad skal beslutningsreferatet indeholde?

Der er sådan set ingen lovmæssige formkrav til beslutningsreferat.

Selskabslovens regler skal dog være overholdt, og der er en del regler at være opmærksom på.

For at undgå, at referatet bliver ugyldigt skal ændringerne derfor beskrives konkret og tydeligt, så der ikke er tvivl om ændringen og ændringens betydning.

Derudover skal referatet indeholde deltagerne ved ændringen, evt. dagsorden og dato/underskrift. Hvis du driver selskabet alene og er den eneste ejer, skal der også laves et referat, som dog vil være mere af “proforma”-karakter, fordi du blot skal sørge for, at papirerne bliver lavet uden du behøves at afholde noget møde eller lignende.

Referatet skal derfor indeholde:

 • Beskrivelse af hvilke ændringer der foretages
 • Deltager/tilstedeværende
 • Evt. dagsorden
 • Dato og underskrift fra ejeren

Hvis du vil være helt sikker på, at det bliver gjort juridisk korrekt, er det en god idé at få en advokat eller jurist til at hjælpe.

Hvad koster det at få lavet et beslutningsreferat af en advokat eller jurist?

Det kan være en god idé at få en med stor erfaring til at hjælpe med beslutningsreferatet.

Advokaten eller juristen vil typisk benytte sig af en skabelon eller lignende eksempel. Det betyder, at advokaten/juristen ikke behøves at bruge særlig lang tid. Derudover vil advokaten/juristen også kunne hjælpe med at sørge for, at referatet bliver indsendt til Erhvervsstyrelsen.

Normalt vil en advokat/jurist derfor kunne hjælpe dig fra 1.000-2.500 kr. Sørg for for at aftale en pris på forhånd samt aftale hvad prisen indebærer.

Du kan få et uforpligtende tilbud på, hvad det vil koste at få hjælp her.

Få tilbud på, hvad det vil koste at få hjælp fra advokat eller jurist

Vil du have hjælp fra en advokat eller jurist til beslutningsreferat?

Har du brug for en advokat til at hjælpe dig/jer, så kan vi på eJura.dk hjælpe dig med at finde den rette advokat med speciale i selskabsret, som derefter kan give dig et uforpligtende tilbud på, hvad det vil koste at hjælpe dig.

Udfyld formularen herunder. Derefter kontakter vi dig for at snakke om dine behov. Når det er gjort, kontakter vi vores netværk af advokater og finder den bedste advokat til dine behov. Advokaten kontakter dig derefter direkte og oplyser om pris og indhold af tilbuddet.

Få et uforpligtende tilbud på hjælp fra en jurist/advokat - lad eJura.dk hjælpe med at finde den rette. Det er 100% uforpligtende.
1Beskriv din sag
2Kontaktoplysninger